Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Flygande bilar tar upp konkurrensen med Formel 1

En tävlingsserie med flygande bilar. Den kan bli en tuff konkurrent till F1 och Indycar inom ett par år. De första testflygningarna ska göras redan i år.

Flygande bilar är något vi mest sett på film. Men nu ser det ut att bli verklighet, till och med som en tävlingsserie. För precis som en gång Formel 1 användes för att utveckla personbilar, effektiva motorer och bränslen så ska motorsporten användas för att utveckla, marknadsföra och sälja de flygande bilarna.

Det är grundaren av bilföretaget Alauda och racingserien Airspeeder, Matt Pearson, som tänker förverkliga planerna på en serie tävlingar för flygande bilar. Pearson har lyckats samla ihop tillräckligt med pengar.

Airspeeder beskrivs som en flygande bil fylld med den senaste tekniken för att piloterna ska kunna tävla mot varandra under spektakulära former. Alauda ska tillhandahålla tekniken men varje team ska sen få göra en viss form av vidareutveckling och sköta anställningen av piloter.

Airspeed-bilarna är eldrivna och det ska finnas ett tydligt släktskap med dagens olika e-sportevent. Tävlingarna ska filmas och distribueras på det allra modernaste sättet med flera kända effekter från dator- och e-sportvärlden.Matt Pearson håller till i södra Australien och det är också där som de första testerna ska genomföras, så fort landets reserestriktioner hävs. Området runt Adelaide har snabbt utvecklats till ett centrum för rymd- och flygindustrin och Pearson har lockat till sig ingenjörer och tekniker från rymdindustrin, racingindustrin och flygindustrin.Två av Australiens ledande teknik- och investeringsbolag står bakom satsningen. De hoppas hänga med i en utveckling som ska sluta med att industrin för flygande bilar ska omsätta 15 biljoner kronor om 15 år.

https://youtu.be/7ke7Md-wrJI

I dag bygger Alauda farkosten MK2, en eldriven så kallad multicopter, och kommande MK3 som ska testas av piloter från US Air Force och Martin Aviation. MK4 visades som ett koncept 2019 och inom kort ska publik få se de första testerna av Airspeeder-serien.