Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090302-forceindia
090302-forceindia
090302-forceindia
090302-forceindia Foto: © Sutton Motorsport Images

Force India kör för poäng

Precis när vi började nicka till så kommer äntligen nästa Formel 1-release. Force India presenterade i går VJM02 – sin bil för säsong 2009.

På Jerezbanan i södra Spanien debuterade Force Indias Formel 1-bil VJM02 under gårdagen. Fokus låg dock på att få ut bilen på banan så fort som möjligt då all testtid är av yttersta vikt på grund av den sena debuten.

Under träningspassen deltog flera stall och VJM02, i händerna på Giancarlo Fisichella, placerade sig på sjätte plats av åtta med tiden 1,21,584. Efter 31 varv fick man problem med bränsletillförseln och tvingades dra sig tillbaka. Snabbast var Sebastian Vettel, Red Bull, med tiden 1,19,055.

Force Indias förarduo är densamma som under 2008: Giancarlo Fisichella, som debuterade i klassen redan 1996, och Adrian Sutil med 35 Formel 1-starter i bagaget.

I år skiftar man motorleverantör, från Ferrari till Mercedes, och siktet är högt ställt med tanke på att man under fjolåret – sitt debutår – inte körde hem en enda poäng. 

– Jag skulle vilja se en stark öppning och sedan bättre kvaltider samt poängplaceringar under mitten av säsongen. Att kontinuerligt plocka poäng är vårt mål, säger stallchefen Vijay Mallya.

Största ändringen på bilen är annars de lustiga proportionerna som årets reglemente medför: klossig kaross, överjäst framvinge och stympad bakvinge.

Annars får Force India en stilpoäng för årets färgschema på bilen som är betydligt klatschigare än 2008.

Årets Formel 1-säsong inleds med Australiens Grand Prix 27-29 mars.

Läs mer