Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Hoonigan Racing

Ford drar sig ur rallycross-VM

Det blir ingen VM-serie i rallycross för Ford nästa år. Stallet Hoonigan Racing med förarna Ken Block och Andreas Bakkerud drar sig ur.

Av årets rallycross-VM återstår en deltävling, nämligen den i Sydafrika om en dryg månad. Då blir det sista gången vi ser Hoonigan Racing i serien, för nästa år kommer de inte till start. Det har Ford och Hoonigan Racing överraskande meddelat.

– Det känns som att sporten hänger lite i luften inför framtiden, så att lägga mer pengar för att utveckla en ny racingbil som ska kunna utmana om mästerskapet känns inte rimligt just nu. Det är en stor besvikelse att det blir så här just nu, men så är den ekonomiska verkligheten inom motorsporten ibland, säger amerikanen Ken Block som är teamägare.

Beslutet betyder även att just nu femteplacerade Andreas Bakkerud blir arbetslös nästa år. Men Ken Block är övertygad om att den duktige norrmannen kommer att värvas av ett annat team inför nästa säsong.

Exakt vad som var den utlösande faktorn i Fords och Hoonigan Racings beslut är oklart, men det spekuleras i att Volkswagens dominans i sporten har varit påverkande.

Peugeot storsatsar

Peugeot gör precis motsatsen till vad Ford gör. Det franska teamet har meddelat att de nästa år gör en storsatsning med niofaldige rallyvärldsmästaren Sébastien Loeb för att tampas om världsmästartiteln. Vad det innebär för svenskarna Timmy och Kevin Hansen, just nu på plats åtta respektive tio, återstår att se.

Mattias Ekströms framtid osäker

Mattias Ekström slåss om andraplatsen i årets mästerskap. Med en deltävling kvar ligger han en poäng bakom norrmannen Petter Solberg. Ingen av dem har chans att nå världsmästartiteln eftersom den gick till Johan Kristoffersson redan vid deltävlingen i Lettland i mitten av september.

Oavsett hur det slutar för Ekström ser framtiden oviss ut. Kommer den populäre svensken, som varvar rallycross-VM med DTM, att fortsätta även nästa säsong? Det handlar inte om att DTM-mästerskapet tar för mycket tid, utan om den ekonomiska biten.

– Jag fortsätter gärna om någon går in och hjälper till ekonomiskt. Själv har jag nått min gräns för vad jag vill och kan lägga in, säger Mattias Ekström till SVT Sport.