Ford EcoBoost sätter Ringen-rekord

Ford har försett en Formula Ford med en trecylindrig 1-liters motor. Resultatet blev den elfte snabbaste tiden någonsin på Nürburgring.

En trecylindrig Ford Fiestamotor på 1 liter låter kanske inte som något monster. Men en specialbyggd Formula Ford med en vässad version av motorn slår tider som både Pagani Zonda och Ferrari Enzo har satt runt den 20,832 km långa banan. Tiden blev 7 minuter och 22 sekunder vilket ger en medelhastighet på 169 km/h.

 Motorn är en Ford EcoBoost 1,0 som trimmats till 202 hästkrafter. Till vardags finns motorn i flera av Fords modeller, bland annat nya Fiesta och Focus där alternativen är 99 eller 124 hästkrafter. Den är utvecklad både för att kunna ha ett högt effektuttag i förhållande till dess storlek samt ha en låg bränsleförbrukning och låga koldioxidutsläpp.

 Den specialbyggda Formula Forden får faktiskt köras på allmän väg och är utrustad med skärmar, backspelgar och lysen. Toppfarten uppskattas till 255 km/h och 0-100 km/h tar mindre än fyra sekunder. Ford uppger också att motorn är riktigt snål även i den här versionen, enbart 0,24 liter per mil i 56 km/h och 0,5 liter per mil i 120 km/h.

https://youtu.be/bexyLla5NAE?width=575&height=353