Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Ford

Fords skåpbil – med 2000 hästkrafter

Rymlig och blixtrande snabb – här är Fords nya skåpbil Pro Electric SuperVan. Perfekt för hantverkaren som jobbar på ackord.

Minns du Fords Supervans? Skåpbilarna av modell Transit med sportbilsprestanda. Nu har bilarna från 1971, 1984 och 1994 fått en uppföljare – i tidens anda eldriven.

Bilen har fyra elmotorer med en sammanlagd effekt på 2 000 hästkrafter vilket tar bilen från 0 till 100 kilometer i timmen på under två sekunder. Batteriet har en kapacitet på 50 kilowattimmar och inne i bilen hittar vi en bekvämlighet som pekskärm hämtad från Mustang Mach-E. I menyn hittar vi dock unika körlägen för att optimerar bilen för körning på väg eller bana samt för dragracing, drifting och rally.

1 AV 2
Foto: Ford
2 AV 2
Foto: Ford

Med denna fjärde Supervan, vars riktiga namn är Ford Pro Electric SuperVan, har man dock tagit hjälp även utifrån. Österrikiska STARD har ansvarat för tekniken samtidigt som Fords designkontor i Köln har formgivit det som en gång var en E-Transit Custom.

Bilen deltog i backtävlingen vid Festival of Speed på Goodwood och klockades för 46,58 i händerna på racingföraren Romain Dumas. Snabbas var dock Max Chilton i en McMurtry Spéirling – 39,08, ett nytt rekord.

https://youtu.be/Bg2XqYkf8UI