Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
071025-anderstorp-formel1
071025-anderstorp-formel1
071025-anderstorp-formel1
071025-anderstorp-formel1

Formel 1-bilar på Anderstorp igen

Den anrika mossen på Anderstorp blir nästa år – 6-7-8 juni – åter mötesplats för bilsportens kungaklass formel 1. Om än i lite äldre tappning...

Det handlar om The Ronnie Peterson Historic Grand Prix. Inte bara formel 1-bilar från perioden 1966-1978 kommer att tampas på den småländska banan. Där kommer också sällsynta Le Mans-bilar, sportvagnar och GT-bilar samt touringbilar före och efter 1966 att tävla.

– Vi har lyckats få till ett avtal med den brittiska Mastersserien i vilken Anderstorp nästa år kommer att ingå som en deltävling, säger Staffan Svenby, en gång Ronnie Petersons manager.

– Vi kan celebrera det senaste F1 Grand Prix som körts i Sverige samt hedra minnet av Ronnie Peterson genom att lansera en helt ny tävling och det är fantastiskt.

Flera av de bilar som Ronnie Peterson en gång körde kommer till Anderstorp. Med största sannolikhet både JPS-Lotus 72 och 76, kanske även någon av de sista JPS-bilarna. Därutöver kommer Marchbilar i olika upplagor och förhoppningsvis den sexhjuliga Tyrrell-racern som Ronnie körde. 

Le Mans-bilarna kommer att bli en riktig rysare. Gränsen för dessa går vid årgång 1974 vilket innebär att legendariska bilar som Ford GT40, Lola 70GT, Ferrari, Porsche, Lotus, Chevron med flera kommer till Anderstorp.