Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Formel 1

Formel 1 får nytt kvällslopp i Las Vegas 2023

Las Vegas Grand Prix är Formel 1:s senaste tillskott till 2023 års kalender. Stadens världsberömda neonljus kommer att lysa i mörkret eftersom loppet blir ett kvällsevenemang. Loppet blir ett av tre i USA, tillsammans med Miami och Austin.

Las Vegas har varit värd för Formel 1-tävlingar två gånger tidigare, 1981 och 1982, men det här blir första gången bilarna kommer tävla på ikoniska Las Vegas Strip – banan sträcker sig alltså förbi kända hotell och kasinon.

– Detta är ett otroligt ögonblick för Formel 1 som visar den enorma attraktionskraften och tillväxten av vår sport med ett tredje lopp i USA. Las Vegas är en destination som är känd över hela världen för sin spänning, gästfrihet och naturligtvis berömda The Strip, säger Stefano Domenicali, vd och koncernchef på Formel 1.

LÄS OCKSÅ: Här är nya Formel 1-bilen 

Så här ser den nya Formel 1-banan ut.Så här ser den nya Formel 1-banan ut.Så här ser den nya Formel 1-banan ut.
1 AV 3
Så här ser den nya Formel 1-banan ut.
Foto: Formel 1
2 AV 3
Foto: Formel 1
3 AV 3
Foto: Formel 1

Designen på banan har tre raksträckor, en kurvtagning med hög hastighet och en enkel chikansektion. Totalt är det 14 kurvor och strax över sex kilometer och tävlingen ska köras över 50 varv. Man förväntar sig topphastigheter på cirka 340 kilometer i timmen.

– Vi ser ivrigt fram emot det ögonblick då historien, energin och farten i Formel 1 kommer att kulminera i en oförglömlig lördagskväll på Las Vegas Strip. Åskådare kommer att uppleva den oöverträffade spänningen av att se dessa förare i världsklass tävla genom vad som säkerligen kommer att bli en av de mest ikoniska racerbanorna i världen, säger Steve Hill, vd på Las Vegas Convention and Visitors Authority.

Loppet ska ske en lördag, lokal tid, i november nästa år, men exakt datum är inte satt än.

Las Vegas Grand Prix

Banlängd: 6,12 km.

Beräknad toppfart: 342 km/h.

Kurvor: 14 st.

Raksträckor: 3 st.

DRS-zoner: 2 st.