Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Mark Thompson/Getty Images

Formel 1 kan komma att köras utan publik

Formel 1-säsongen har skjutits upp men nu överväger organisationen att starta säsongen genom att köra race utan publik.

Formel 1-säsongen skulle ha startat med Australiens Grand Prix 15 mars men på grund av coronaviruset ställdes tävlingen in. Sedan har sju tävlingar fått skjutas upp och organisationen pratar om att köra med en kortad kalender som kan sträcka sig till januari 2021.

Frankrikes Grand Prix planerat till 28 juni kommer troligen att ställas in, och på grund av utökade restriktioner gällande större folksamlingar till augusti i flera europeiska länder kan efterföljande tävlingar också påverkas.

För att kunna sätta igång racingsäsongen ändå ser organisationen över möjligheterna att köra tävlingar utan publik. Med en preliminär start 5 juli då Österrikes Grand Prix är planerat. För att därefter hålla två tävlingar på Silverstone.

– Vi tittar på logistiken för ett stängt lopp, hur vi skulle få folket dit, hur vi skulle skydda dem, hur vi skulle göra det säkert och vem vi skulle släppa in i depån, säger Ross Brawn verkställande direktör Formel 1.

Men även om tävlingar skulle köras utan publik är det inte helt lätt att genomföra på grund av restriktionerna om folksamlingar. Även utan publik krävs det flera hundra personer för att genomföra en tävling. F1-reglementet säger att varje av de tio teamen får ha max 60 personer i depån. Till det kommer banpersonal, media, däckpersonal, FIA-tekniker och annan viktig personal.

Källor inom Formel 1 meddelar till Autoblog att det pågår diskussioner om hur de skulle kunna dra ner på personalantalet för teamen, begränsa antalet personer från media och helt stänga ute sponsorer och liknande.