Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Formel 1 2012
Formel 1 2012
Formel 1 2012
Formel 1 2012 Foto: © 2012 MANDATORY CREDIT: WRI2. ALL RIGHTS RESERVE

FORMEL 1: Nedräkningen har börjat...

Stall efter stall har nu visat sina bilar för 2012 års Formel 1-säsong. Och var beredd – det kommer mera!

Med Formel 1-premiären lite mer än en månad bort börjar nu stallen visa upp sina vagnar för 2012 års säsong. De flesta väljer att dra av skynket på sina bilar under de första testsessionerna som går av stapeln nu i veckan på Circuito de Jerez.

Lotus, före detta Renault, valde emellertid att först visa sin vagn, E20, på webben. Bilen är återhållsam och inga revolutionerande lösningar kan synas - stallets historia till trots.

Bilen är en mix av nytt och gammalt, främst har man jobbat med hjulupphängning och vingar. Borta är det "bakvända" avgassystemet som nu är förbjudet och lackeringen följer det mönster vi minns från 70- och 80-talen.

Desto mer revolutionerande är att finländaren Kimi Räikkönen, 2007 års världsmästare, gör comeback och agerar nu stallets försteförare. Vid sin sida har han 2011 års mästare i supportklassen GP2 fransosen Romain Grosjean med sju Formel 1-starter i bagaget.

Bilen är det tjugonde chassit som byggts i stallets bas i Enstone - därav namnet. Man har med tioårsintervaller levererat världsmästarvagnar under namn som Benetton och Renault till Michael Schumacher och senast Fernando Alonso 2006. Nu hoppas man ta de första stegen i den riktningen med kombinationen Lotus och Räikkönen.

På banan i Jerez presenterades Saubers bil för året, C31, och förarduon Kamui Kobayashi och Sergio Pérez - samma som säsongen 2011. Bilen, som är att betrakta som en vidareutveckling av fjolårsvagnen, kommer att angöra banan redan i dag men endast för fotografering. Saubers plan är att starta testandet med en så neutral vagn som möjligt. Målet är att ha en bil som sparar på däcken och därmed kunna plocka poäng i varje lopp under året.

Ferrari fick blåsa av visningen av sin bil F2012 på grund av snökaos. Debuten skedde på webben i fredags och bilderna visar att även här finner vi den omtalade "trappan" på nosens rygg. De flesta stall har denna lösning för att klara av de nya reglerna om nospartiets maxhöjd. F2012 har synliga ändringar bak och på sidepodsen med aerodynamik i fokus. Framvingen är hämtad från fjolårsbilen och kommer att vara vidareutvecklad till säsongstarten i Australien.

Fernando Alonso och Felipe Massa kör vidare som förare.

På engelska Silverstone presenterades samma dag VJM05 – Force Indias vagn för 2012. Tyske föraren Adrian Sutil har fått ge sin plats till landsmannen Nico Hülkenberg.

– Jag har sett bilen i vindtunneln under utvecklingsarbetet i vinter. Den ser aggressiv och snabb ut, berättar han.

Konstruktören Andrew Green pratar gärna om bilens utvecklade aerodynamik och hur mycket jobb som har gjorts i vindtunneln. Målet är att ta femteplatsen i konstruktörsmästerskapet.

Regerande mästarna Red Bull visade alldeles nyss upp ett klipp på sin sajt med sin nya bil: RB8.Föregångaren RB7 vann 12 av 19 lopp 2011 så föga förvånande är pratet om ändringar få. Bilen har stuvats om för att uppfylla årets reglemente. Därför kommer vi inte se Red Bull dominera enligt världsmästaren Sebastian Vettel.

– Det finns inte lika mycket att spela på längre för konstruktörerna när 2010 års dubbla diffusorer och förra årets avgasarrangemang förbjudits, berättar han.

För oss Formel 1-fantaster får säsongen 2012 gärna bli hur jämn som helst. Söndagen den 18 mars startar den med Australien Grand Prix.