Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090515-formel 1 på havet
090515-formel 1 på havet
090515-formel 1 på havet
090515-formel 1 på havet

Formel 1 på havet!

Världsmästarserien för snabba enskrovsbåtar – Powerboat P1 – kommer i sommar till Sverige och Göteborg. Den 7-9 augusti är det dags för den fjärde deltävlingen, Scandinavian Grand Prix of the Sea, att gå av stapeln i hamninloppet. Hans Hedberg fick sig ett smakprov på havets Formel 1.

Powerboat P1-serien går in på sitt sjunde år och startfältet består av ett 20-tal båtar. Ännu har inget svenskt team officiellt anmält sig, men Mario Hytten, arrangör av racet i Göteborg säger att det kan bli upp till tre wild cards i samband med starten.

– Anledningen till att Powerboat P1-organisationen valt Sverige och Göteborg är att svenskar har ett genuint båtintresse, Göteborg har gjort sig kända för att vara en bra evenemangsstad och så är ju staden direkt knuten till havet.

För den som känner igen namnet Mario Hytten har han flera säsonger bakom sig i F3, F3000 och långloppsracing på Le Mans. På senare år har han varit involverad i datorspel med racinganknytning. Men just nu är det motorbåtsport som gäller.

Powerboat P1 körs i två klasser, Evolution och Supersport, där båda har dubbla motorer (900 hk per motor). Evolution är den mest extrema, har täckt sittbrunn och toppfart på 110 knop, ungefär 200 km/h. Supersport liknar mest WRC-klassen för bilar, båtarna måste vara serietillverkade och har en hastighetsbegränsning på 85 knop (ca 140 km/h).

Två personers besättning, förare och ”throttleman” – gasaren, som hela tiden anpassar varvtal för maximal fart och undvika övervarvning i grov sjö. Ibland använder sig även teamen av en separat navigatör.

Tävlingarna avgörs i hamninloppet just nedanför Oscar II:s fort och GKSS-hamnen i Långedrag. Depåområde blir vid City Race Arena på Bananpiren där STCC vanligtvis körs.

För att känna på banan och farten åkte vi delar av den ungefär fem distansminuter långa bansträckning. Tvära girar med så lite fartförlust som möjligt tillsammans med att avläsa vågorna är den största utmaningen. Plus att ha koll på alla de andra ekipagen i sann motorsportsanda. Efter turen i knappt 60 knop i en betydligt mindre speedboat, 29 fot jämfört med tävlingsbåtarnas 43 fot, kan vi utlova att det blir en sprakande fest i och kring Göteborg 7-9 augusti!

För mer info besök www.p1goteborg.se.