Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Formel 1 på väg till Köpenhamn

Formel 1-topp backar idén om ett Grand Prix-lopp på Köpenhamns gator 2020.

– Att ha en lokal förare i serien är alltid ett plus, säger Formel 1-chefen.

Chase Carey, vd och styrelseledamot för Formel 1, står bakom idén med att ta mästerskapet till Danmarks huvudstad, detta efter att ha i går ha besökt staden, enligt Reuters.

Köpenhamn är en aspirant till att ingå i de nya platser som ska hålla Grand Prix-lopp 2020. En kampanj drivs i dag av den före detta ministern Helge Sander och Lars Seier Christensen, grundare av Saxo Bank. Ett lopp i Danmark skulle öppna dörren för hela Skandinavien, menar man.

Ett Formel 1-lopp i staden beräknas kosta omkring 300-500 miljoner danska kronor men samtidigt dra in upp till två miljarder danska kronor.

Banan ska mäta 4,6 kilometer och ha plats för 107 000 åskådare.

I Formel 1 representeras Danmark i dag av föraren Kevin Magnussen (på bilden ovan, till höger) som kör för Haas. 2018 blir hans femte säsong i serien och han har tidigare kört för McLaren och Renault. Även svenske Marcus Ericsson tar sig an sin femte säsong i år.

– Att ha en lokal förare i serien är alltid ett plus, menar Chase Carey.

Hittills är det bara Sverige som har hållit i ett officiellt Formel 1-lopp i Skandinavien. Åren 1973 till 1978 kördes det deltävlingar på Scandinavian Raceway i småländska Anderstorp.

I Danmark har det dock körts med Formel 1-bilar, men utanför mästerskapet. Platsen var Roskilde Ring, som lades ned 1969. Banrekordet på banan innehas dock av svenske Reine Wisell – med en Formel 3-bil.