Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Formel 1: Red Bull byter namn

Världsmästarstallet i Formel 1 byter namn till nästa säsong. För första gången sedan den österriska energidryckstillverkaren tog över stallet får det nu ett bilmärke i sitt namn, nämligen japanska Infiniti, Nissans premiummärke. Det nya namnet blir Infiniti Red Bull Racing.

Något japanskt bilmärke har inte synts i Formel 1-seriens resultatlistor sedan 2009, när Toyota drog sig ur. Och ännu längre sedan är det som det stall vi känner som Red Bull hade ett bilmärke i sitt namn. Det är ända sedan stallet var Ford-ägt och hette Jaguar, år 2004. Nu blir det dock ändring på bägge de sakerna. Från och med nästa år kommer nämligen stallet officellt att heta Infiniti Red Bull Racing.

Japanska Infiniti, som ju är Nissans mer premiumorienterade märke, har redan sedan tidigare varit en sponsor till Red Bull-stallet, och även varit behjälpliga under vissa utvecklingsarbeten, exempelvis KERS-systemen. Nu har man dock tagit steget upp till att bli så kallad "title sponsor", vilket innebär att man även får sitt namn med i stallets officiella namn (på samma vis som när Lotus sponsrade Renault-teamet till det småmärkliga Lotus Renault GP).

Infinitis Formel 1-chef, Andreas Sigl, sa i ett uttalande förra veckan att märket skulle "gå längre och djupare" i sitt samarbete med Red Bull, och sponsoravtalet, som i ett första skede löper över fyra år, innebär just detta. Noterbart är dock att motorerna, som ju levereras av koncernsyskonet Renault, kommer att fortsätta att heta just Renault. Trots att det skulle varit enkelt för företaget att använda även det som marknadsföringstrick, så säger chefer inom Renault/Nissan-koncernen att man "inte vill ha några missförstånd inom koncernen om vem som gör vad".