Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Lotus E21
Lotus E21
Lotus E21
Lotus E21 Foto: Lotus F1 Team

Formel 1-säsongen har börjat

Formel 1-stallen har redan börjat att tävla – om att bli först med att presentera sina bilar för säsong 2013 vill säga. I går kväll segrade Lotus med sin bil E21.

Årets första Grand Prix av tjugo må gå av stapeln först den 17 mars men säsongen tjuvstartade redan i går kväll då Lotus presenterade sin vagn för Formel 1-mästerskapet 2013.

Det såg länge ut som att McLaren skulle vara först ut med sin bil, MP4-28 den 31 januari, men Lotus ville annat. Täcket föll av Lotus E21 klockan 20.15 och evenemanget kunde beskådas via stream på nätet.

Förklaringen till stallens iver att visa sina bilar är enkel: de har inget att dölja då reglementet i stort sett är intakt från 2012 års säsong. Mycket riktigt är E21 en uppdatering av förra årets bil men vissa ändringar har gjorts på hjulupphängningen av aerodynamiska skäl och bakvingens passiva DRS-system,som stallet experimenterade med förra året, är vidareutvecklat.

Även stallchefen Eric Boulliers tal skulle kunna vara hämtat från fjolåret när han pratade om ”regelbundna pallplatser” och att ”allt är fullt möjligt”. Faktum är att stallet redan har bevisat att dom kan leverera, inte bara genom Kimi Räikkonens vinst i Abu Dhabi i slutet av 2012.

Lotus förarduo utgörs även denna säsong av Kimi Räikkonen och Romain Grosjean. Tredjeförare är Davide Valsecchi som vann GP2-serien, klassen under Formel 1, 2012. Intressant ur svensk synvinkel är att Marcus Ericsson tar över hans plats i DAMS-stallet och kommer således att ha siffran ett på sin bil.

De flesta andra stall har valt att presentera sina bilar inför säsongens första test på Jerez-banan 5-8 februari. Noterbart är att Williams nya bil kommer att missa det första testet och att Force India inte kommer att namnge sin andreförare under sin presentation.

HRT och Marussia har i dagsläget ännu inte presenterat några datum.

Datum för presentationer

28 januari: Lotus

31 januari: McLaren

1 februari: Ferrari, Force India

2 februari: Sauber

3 februari: Red Bull

4 februari: Mercedes, Toro Rosso

5 februari: Caterham

19 februari: Williams

Försäsongstester

5-8 februari, Jerez

19-22 februari, Barcelona

28 februari-3 mars, Barcelona

https://youtu.be/XpeWSDxWDnE?width=575&height=353