Formel E – elektriska formelbilen avtäckt

Här är första bilderna på bilen som är ”framtidens motorsport”. Nästa år startar helelektriska formelmästerskapet Formel E och nu visas den eldrivna bilen som gör 0-100 km/h på under tre sekunder.

Formel E är än så länge bara en pappersprodukt – de första tävlingarna ska inte köras förrän hösten 2014 – men serien beskrivs ändå som en fullvärdig, och miljövänlig, utmanare till Formel 1. Med början i september 2014 ska tio lopp köras runt om i världen, det sista i juni 2015.

 Bilderna nedan är de första som visar hur den elektriska formelbilen kommer att se ut. På bilderna ses bilen som kallas Spark-Renault SRT_01E Formula E. 42 bilar ska byggas till den första säsongen och det är Spark Racing Technology som ska göra det. Utvecklingen har däremot skett med hjälp av Renault som har bistått med hjulupphäningarna, Dallara som har konstruerat kolfiberaluminiummonocoquen och McLaren som bygger elmotorn. Under den första säsongen kommer alla team att köra med samma chassi.

 Elmotorn kan som mest ge 272 hästkrafter men kommer under loppen att vara strypt till 180 hästkrafter. Först med en så kallad push-to-pass-knapp får förarna tillgång till all kraft för att underlätta omkörningar. Toppfarten är 225 km/h.

 Formel E, eller Electrics Prix, som det också kallas, kommer att köras i tio storstäder: Berlin, Bangkok, Buenos Aires, London, Rom, Los Angeles, Miami, Putrajaya och Rio de Janeiro. Alla tävlingar, inklusive kval och race, avverkas på en och samma dag. Under den första säsongen kommer endast 10 team att köra men 18 team sägs ha anmält sitt intresse för kommande säsonger.