Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Formula E

Formel E får nytt skal och VM-status

Tre race in i säsongen presenterar Formel E nästa säsongs bil: Gen2 EVO. Bilen som kommer att bli den första Formel E-bilen att kora en världsmästare. 

De var för nästan exakt två år sedan den andra generationen Formel E presenterades, en bil som planerades att vara i tre år. Senare kom åldern att istället bli fyra år och EVO-versionen byter nu av i halvtid. Under det futuristiska skalet nämns ingenting om några nyheter vilket innebär att Formel E kör vidare med en effekt runt 340 hästkrafter. 0-100 km/h klaras av på 2,8 sekunder och toppfarten ligger på 280 km/h. Även däck- och fälgreglementet verkar förbli intakt och innebär mönstrade Michelin runt 18-tums fälgar. Om Formel E tänker pilla med några sådana uppdateringar lär vi bli varse om det när bilen presenteras officiellt på Genevesalongen den tredje maj.

I jämförelse med föregångaren ser Gen2 EVO timid ut.I jämförelse med föregångaren ser Gen2 EVO timid ut.I jämförelse med föregångaren ser Gen2 EVO timid ut.
I jämförelse med föregångaren ser Gen2 EVO timid ut. Foto: Formula E

Utvändigt har den överflödiga karossen nu återgått till en stilrenare, slankare design som mer liknar första generationen Formula E. Men framförallt har Formel E nu återgått till öppna hjul, något som är i linje med normen för formelbilar. Framspoilern har fått helt ny design med vingplan i överkant för att styra luften över framhjulen. Liknande vingplan återfinns på bakvingen, vingplan som nu går in mot bilens mitt istället för ut över bakhjulen. Vidare är hajfenan en ny iögonfallande detalj, en design som ökar högfartsstabiliteten.

Nuvarande Formel E har täckta hjul och en minst sagt unik formgivning.Nuvarande Formel E har täckta hjul och en minst sagt unik formgivning.Nuvarande Formel E har täckta hjul och en minst sagt unik formgivning.
Nuvarande Formel E har täckta hjul och en minst sagt unik formgivning.

Den nya karossen anges inte bidra med någon förbättrad prestanda, ändå väntas de nya bilarna kommande säsong. Med mindre material runt hjulen väntas körningen bli mer städad eftersom bilarna inte kommer tåla stötar i samma utsträckning.