Formel E mot fågel

Ligger du sömnlös på natten och undrar vad som är snabbast: en pilgrimsfalk eller den nya Formel E-bilen. Här är svaret.

Människa mot maskin. Det är en kamp vi har belyst här på teknikensvarld.se tidigare. Ni kanske minns robotföraren Motobot som utmanade motorcykelvärldsmästaren Valentino Rossi? Eller Seat Leon Cupra som utmanade OS-guldmedaljören Barbora Špotáková och hennes spjut?

Nu är det dags på nytt. Nu har den nya generationens Formel E-bil ställts mot… inte en människa, tack och lov, men en pilgrimsfalk. Fågeln brukar kallas för världens snabbaste djur då den kan nå hastigheter på 350 km/h när den störtdyker.

Duellen genomfördes nio mil sydväst om Ad Diriyah i Saudiarabien där säsongens första deltävling i Formel E körs nu i helgen. Bakom ratten på bilen sitter den för året nye föraren i serien Felipe Massa

 med bland annat 15 säsonger i Formel 1 på sin meritlista.– Jag gillar att idén kom från våra supportrar. Formel E lyssnade och accepterade utmaningen, säger Filipe Massa.Förra året ställdes föraren Jean-Eric Vergne och den gamla Formel E-bilen mot en gepard – och vann. Hur det går denna gång ser du i klippet nedan.

https://youtu.be/ERxeaV60_7g