Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Formel E ska köras med förarlösa bilar nästa år

Den relativt nya racingserien Formel E kommer delvis att köras med förarlösa bilar med start redan under nästa år.

Tidigare i dag blev det officiellt att Formel E och och riskkapitalbolaget Kinetik ingår ett samarbete. I samband med detta meddelades att självkörande bilar kommer att introduceras i racingserien.

De autonoma bilarna ska köras i ett supportrace till Formel E som kommer att kallas Roborace och de kommer att köras på samma banor som bilarna med förare. Planen är att loppen kommer att köras i två timmar.

I nuläget finns dock inga bilder på bilarna men vi kan förvänta oss att de kommer att efterlikna Formel E-bilarna. Totalt ska tio team delta med två bilar var.

– Vi har en prototyp, inte en sportbil, men den fungerar. Den har alla komponenter såsom batterier, motorer och elektronik samt nödvändig teknik för att köra på egen hand. Men det finns fortfarande många utmaningar när det handlar om så pass höga hastigheter, då fungerar det inte med GPS då den helt enkelt inte hinner med, säger Denis Sverdlov, grundare av Kinetik.

Än så länge är inga team presenterade men enligt Sverdlov kan vi förvänta oss att företag som har egenintresse i självkörande bilar ska delta. Han nämner bland annat Volvo, Ford och Audi samt Google och Nvidia.

Han påpekar att vi kan förvänta oss att tekniken som ska användas i bilarna även kommer att sitta i vanliga bilar i framtiden.

Liksom i Formel E kommer bilarna att vara identiska för att säkerställa att loppen avgörs genom programmerarnas skicklighet.

Då det saknas förare som kan ses som stjärnor förväntar sig Alejandro Agag, vd för Fomel E, att det är programmerarna som kommer att ta deras roll.

Sverdlov hoppas att de ska vara redo att börja köra med bilarna till säsongen 2016/2017.