Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Formelracing på väg tillbaka till Adelaide

Australiens Grand Prix i Adelaide var en klassiker under tio år. Nu kan formelbilar åter komma att rulla på stadens gator – men inte Formel 1 utan Formel E.

Adelaide var åren 1985 till 1995 platsen för Australiens Grand Prix. Ett stadslopp som många saknar och som bjöd på flera Formel 1-bataljer mycket tack vare att den låg sist i kalendern.

Mest omdiskuterad är nog kollisionen mellan Michael Schumacher (Benetton) och Damon Hill (Williams) under 1994 års Grand Prix. Båda bröt vilket resulterade i att Schumacher blev världsmästare. 1986 går också till historien då Nigel Mansell (på bilden ovan) förlorade titeln till Alain Prost på grund av en punktering.

Nu kan dock Adelaide bli aktuell för formelracing på nytt, förhandlingar pågår nämligen för att få dit en deltävling i Formel E. Drivande i frågan är Sanjeev Gupta som nyligen gjort stora investeringar inom stålindustrin i området och som siktar på att starta tillverkning av elbilar i staden.

FIA har presenterat ett schema med tolv orter för nästa säsong av Formel E, varav två ännu inte är bestämda. Förutom Adelaide finns även Krasnodar och St Petersburg i Ryssland med i diskussionerna.

De två sista deltävlingarna denna Formel E-säsong körs i New York nu i helgen 14-15 juli.