Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: @ Patrik Lindgren

Fredrik Ekblom ”skulle inte bli förvånad” om Volvo vinner i WTCC

Polestar Cyan Racing tar tillbaka Volvo till VM i standardvagnsracing, WTCC, i år och trots en annars ödmjuk approach från teamet säger trefaldiga STCC-mästaren Fredrik Ekblom att han inte skulle bli förvånad om de tar tävlingssegrar redan i år.

– Jag skulle bli riktigt besviken om vi inte är i topp fem under säsongen. Jag tror att vi kommer att vara på pallen och skulle inte bli förvånad om vi vinner några tävlingar, säger Ekblom.

Ekblom, som har tävlat i ett stort antal internationella mästerskap, är entusiastisk inför sin comeback i WTCC där han tävlade senast 2007 för BMW.

– Detta är oerhört stort. Och det är inte bara för att det är WTCC, det är hela upplägget att tävla i ett team med personer som jag känt så länge, det är oerhört motiverande. Jag skulle vilja säga att min erfarenhet kommer vara en stor styrka då vi ger oss in i så mycket nytt under vårt första år med en ny bil, på nya banor, och så vidare, säger Ekblom.

45-åringen har stor erfarenhet av WTCC-reglementet FIA S2000, men den senaste uppdateringen av reglementet, som infördes inför 2014, är nya för svensken som säger att ändringarna har gjort bilarna svårare att köra.

– Skillnaden är faktiskt större än jag trodde. Den nya bilen är så mycket snabbare. Den är svårare att göra, mer edgy så att säga. Det kräver mer från dig som förare för att vara riktigt snabb och det är spännande, säger Ekblom.

Polestar Cyan Racing har valt att köra ett helsvenskt upplägg, från förare till ingenjörer och mekaniker.

– Det är oerhört unikt och precis det upplägget du drömmer om som racingförare när du börjar tävla, att kunna jobba så nära med folk du känner sedan länge. Jag har haft en lång karriär och möjligheter som det här är väldigt sällsynta, speciellt som jag tävlar med min teamkompis Thed Björk som jag känt sedan jag var 15 år gammal och teamägaren Christian Dahl som jag tävlat mot i gokart när jag var 12, säger Ekblom.

Ekblom har inga tvivel över sina personliga mål i den fleråriga WTCC-satsningen med Volvo och Polestar Cyan Racing.

– Målet är självklart att vinna allt. Det är något jag pratade med Christian Dahl om dagen när han signade mig 2012, säger Ekblom.