Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Alx DanielssonAlx DanielssonAlx Danielsson
Alx Danielsson

Fyra internationella racingsegrar för Sverige

Det är ju inte allt för ofta svenska förare segrar i internationell racing. Men i helgen skrällde det till rejält. Två vardera för Alx Danielsson och Marcus Fluch.

När Alx Danielsson beger sig till USA för NASCAR brukar det vara med pukor och trumpeter. Helgens tävlingar i nystartade Acceleration-seriens MW-V6-klass orsakade inte samma rubriker.

Icke desto mindre, det är en tuff serie där bilarna ger sken av att vara pickuper men i själva verket är rörramsbilar med siluettkaross, inte helt olikt svenska STCC. Under skalet döljer sig 325 hästar Ford V6 och bilen väger in på drygt 900 kilo.

Efter att ha gjort bra ifrån sig på försäsongstester fick Alx Danielsson chansen att köra den nya seriens första deltävling i Portimao i Portugal och gjorde det på ett övertygande sätt.

Två av tre deltävlingar vann svensken och hade mycket väl kunnat göra en trippel om han inte hade blivit påkörd.

På tal om Alx Danielsson, du har väl inte missat hans NASCAR-blogg här på Teknikens Värld?

I samma serie återfinns en formelbilsklass, före detta A1 GP, där Felix Rosenkvist kör. Han tog en tredjeplats som bäst i helgen.

Ingen av svenskarna är klara för fortsatt tävlande trots framgångarna. Det handlar förstås om budget.

I en mindre klass, Volkswagen Castrol Cup, deltar Marcus Fluch. I serien, som främst körs i öststatsländer, tävlas det med Golf GTI.

I helgen gick första deltävlingarna på ungerska Formel 1-banan Hungaroring. Marcus Fluch, som gör sitt andra år i mästerskapet, fick en kanoninledning på året och tog två raka segrar.

Fluch, från Ekerö utanför Stockholm, kör hela mästerskapet som i likhet med större Scirocco Cup R använder sig av ett regelsystem som under tävlingen ger föraren möjlighet att ett antal gånger under tävlingen trycka på en knapp och öka effekten med 50 hästkrafter. Detta för att underlätta omkörningar.

På tal om Scirocco Cup R är både Mikaela Åhlin-Kottulinsky och Victor Bouveng klara för ytterligare ett år i detta mästerskap.