Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Daniel Östlund ger oss en inblick i Goodwood Festival of Speed 2023
2 AV 2
Foto: Matt Alexander / Goodwood Estate / PA

Goodwood Festival of Speed – fartfesten i hertigens trädgård

Goodwood Festival of Speed är en festival utöver det vanliga. Här samlas de allra mest intressanta bilarna från hela världen – och körs så hårt det går. 

Allting började med en stor trädgård och ett visst bilintresse. Farfar Gordon-Lennox brukade ha tävlingar på sin racerbana i trädgården, men när säkerhetskraven höjdes 1966 slutade man med det. 

Så när hertigen av Richmond, även om han på den tiden bara var en futtig lord, ville dra igång tävlingarna igen för 30 år sedan var allt han saknade tillstånd att anordna tävlingar. 

Äsch, tänkte han och fixade en fest i trädgården alldeles framför det egna huset i stället. Nu är Goodwood House ingen vanlig förortsvilla, utan ett rätt rejält herresäte med anor från 1600-talet och trädgården är på sisådär knappa 5 000 hektar. Det är i storleksordningen ungefär som Malmö stad. 

Även en elbil kan ryka. Men från däcken.Även en elbil kan ryka. Men från däcken.Även en elbil kan ryka. Men från däcken.
Superbilar i långa rader.Superbilar i långa rader.Superbilar i långa rader.
Hertigen själv, iklädd Jaguar D-Type.Hertigen själv, iklädd Jaguar D-Type.Hertigen själv, iklädd Jaguar D-Type.
Tävlingsbilar från alla tider. Här James Hunts McLaren.Tävlingsbilar från alla tider. Här James Hunts McLaren.Tävlingsbilar från alla tider. Här James Hunts McLaren.
Polestar 5 viskar uppför backen.Polestar 5 viskar uppför backen.Polestar 5 viskar uppför backen.
1 AV 5
Även en elbil kan ryka. Men från däcken.
Foto: Daniel Östlund / Expressen Lifestyle
2 AV 5
Superbilar i långa rader.
Foto: Daniel Östlund / Expressen Lifestyle
3 AV 5
Hertigen själv, iklädd Jaguar D-Type.
Foto: Matt Alexander / Goodwood Estate / PA
4 AV 5
Tävlingsbilar från alla tider. Här James Hunts McLaren.
Foto: Daniel Östlund / Expressen Lifestyle
5 AV 5
Polestar 5 viskar uppför backen.
Foto: Daniel Östlund / Expressen Lifestyle

Alldeles framför huset går en väg uppför backen, här i West Sussex i södra England böljar landskapet. Uppför backen, tänkte lorden, där kan man köra backtävlingar. Så 1993 arrangerades den första Goodwood Festival of Speed och bara de allra närmaste 25 000 vännerna dök upp. Så klart, söndagen sammanföll med det årets 24-timmars på Le Mans. 

Såhär 30 år senare har arrangemanget svällt över alla bräddar. Nu drar det ett par hundra tusen gäster under fyra dagar och festivalområdet är så stort att de där dagarna behövs för att hinna med att se allting. 

Så medan världens alla mest exklusiva tävlingsbilar från alla tider brakar upp för backen i full fräs bubblar hela området av matställen, produktpresentationer, marknadsstånd, scenframträdanden, utställningar, flyguppvisningar, fyrverkerier och alla spektakel man kan tänka sig. Fartfestival var ordet. 

Biltillverkarnas paviljonger är enorma och här presenterar de sina världsnyheter, lika gärna som på de stora bilsalongerna i Paris eller Genève. Eller kanske ännu hellre just här, där allting sker under spektakulära former. Hela tiden smattrar det av racerbil över området. 

Här finns också alla de allra häftigaste bilarna i världen, tillgängliga så att du och jag kan sätta våra tumavtryck på dem: Tävlingsbilar från alla tider, superbilar, driftingbilar, historiska vidunder och ett och annat stolpskott. De är också kul. Vill du se en Ferrari 250 GTO? Här finns flera. Mercedes 300 SLR? Så klart. Cam Am-bilar? Jajamensan? Hinkvis med Formel 1-bilar? Yup. Nascar? Till och med det. Mängden ovärderliga vagnar är fullkomligt svindlande. 

Att skrota runt i depån är en skönhetsupplevelse i sig.Att skrota runt i depån är en skönhetsupplevelse i sig.Att skrota runt i depån är en skönhetsupplevelse i sig.
Men det kan vara ganska trångt att ta sig fram.Men det kan vara ganska trångt att ta sig fram.Men det kan vara ganska trångt att ta sig fram.
Runt hela området händer saker överallt.Runt hela området händer saker överallt.Runt hela området händer saker överallt.
Hungrig eller törstig? Det går att lösa.Hungrig eller törstig? Det går att lösa.Hungrig eller törstig? Det går att lösa.
Mängden matställen är enorm.Mängden matställen är enorm.Mängden matställen är enorm.
Precis som parkeringarna. Enormt, var ordet.Precis som parkeringarna. Enormt, var ordet.Precis som parkeringarna. Enormt, var ordet.
1 AV 6
Att skrota runt i depån är en skönhetsupplevelse i sig.
Foto: Daniel Östlund / Expressen Lifestyle
2 AV 6
Men det kan vara ganska trångt att ta sig fram.
Foto: Daniel Östlund / Expressen Lifestyle
3 AV 6
Runt hela området händer saker överallt.
Foto: Matt Alexander / Goodwood Estate / PA
4 AV 6
Hungrig eller törstig? Det går att lösa.
Foto: Daniel Östlund / Expressen Lifestyle
5 AV 6
Mängden matställen är enorm.
Foto: Daniel Östlund / Expressen Lifestyle
6 AV 6
Precis som parkeringarna. Enormt, var ordet.
Foto: Daniel Östlund / Expressen Lifestyle

Allihop med någon bansmiskaridol bakom ratten, själv snubblade jag över Emerson Fittipaldi i depån. Hertigen själv, Charles Gordon-Lennox, den 11:e hertigen av Richmond, Lennox, Gordon och, om man räknar franska anspråk, även av Aubigny (fransmännen lär ha synpunkter på det), skrotar faktiskt också runt området och glider in i ett och annat vip-tält. Utan biljett, tänka sig. Tälten står ju ändå på hans gräsmattor. 

Låter det stelt? Det är det inte. Går man upp en bit i backen finns utmärkta gräsmattor för picknickfiltar. Ta en mjukglass, slå dig ned och se bilvärldens allra främsta underverk genom tiderna dundra förbi. Häri finns magin i Goodwood Festival of Speed: Det är allting på samma gång. Gränsöverskridande, skulle man kunna säga. 

Och den där racerbanan, den har också fått nytt liv. Sedan 1998 arrangeras Goodwood Revival där i september varje år, också det ett arrangemang som tar andan ur sina besökare. Men det vet du förstås redan.

Daniel Östlund i McLaren Elva tillsammans med Jamie Wall.Daniel Östlund i McLaren Elva tillsammans med Jamie Wall.Daniel Östlund i McLaren Elva tillsammans med Jamie Wall.
En 20-miljonerskronorsbil.En 20-miljonerskronorsbil.En 20-miljonerskronorsbil.
Några bilar före innan starten för den klassiska backsträckan.Några bilar före innan starten för den klassiska backsträckan.Några bilar före innan starten för den klassiska backsträckan.
Daniel Östlund i passagerarsätet i McLaren Elva, strax innan start.Daniel Östlund i passagerarsätet i McLaren Elva, strax innan start.Daniel Östlund i passagerarsätet i McLaren Elva, strax innan start.
Och så bär det iväg...Och så bär det iväg...Och så bär det iväg...
Så här superglad är man efter att ha åkt upp för backen i McLaren Elva.Så här superglad är man efter att ha åkt upp för backen i McLaren Elva.Så här superglad är man efter att ha åkt upp för backen i McLaren Elva.
En gång till! En gång till! En gång till!En gång till! En gång till! En gång till!En gång till! En gång till! En gång till!
1 AV 7
Daniel Östlund i McLaren Elva tillsammans med Jamie Wall.
Foto: Daniel Östlund / Expressen Lifestyle
2 AV 7
En 20-miljonerskronorsbil.
Foto: Daniel Östlund / Expressen Lifestyle
3 AV 7
Några bilar före innan starten för den klassiska backsträckan.
Foto: Daniel Östlund / Expressen Lifestyle
4 AV 7
Daniel Östlund i passagerarsätet i McLaren Elva, strax innan start.
Foto: Daniel Östlund / Expressen Lifestyle
5 AV 7
Och så bär det iväg...
Foto: Daniel Östlund / Expressen Lifestyle
6 AV 7
Så här superglad är man efter att ha åkt upp för backen i McLaren Elva.
Foto: Expressen Lifestyle
7 AV 7
En gång till! En gång till! En gång till!
Foto: Daniel Östlund / Expressen Lifestyle

Uppför backen i McLaren Elva

Regnet häller ned och vi kurar ihop oss i kabinen i den taklösa McLaren Elva som jag ska få åka med uppför backen i. Ett par funktionärer håller tacksamt en presenning över oss, så att vi slipper bli sjöblöta. 

Mannen bakom ratten heter Jamie Wall och är en pratglad typ. Han har tävlat i både karting och olika touring car-klasser, numera kör han GT-racing och coachar McLaren-ägare att bli snabbare på bana. Här, på Goodwood, ansvarar han för dagen att köra så snabbt som möjligt. 

Precis när vi ska rulla ut till startlinjen upphör regnet. Banan är fortfarande blöt, men vi slipper i alla fall att få hela klimatkrisen piskad i ansiktet. Jamie låter den 815 hästkrafter starka V8:an sjunga ut, bakvagnen går på tvären hela vägen fram till första kurvan. 

Så fortsätter det hela vägen förbi läktarna och upp mot mållinjen i skogen. Hela tiden känner jag hur Jamie bedömer med rattrörelser hur mycket grepp som finns tillgängligt, och utnyttjar det för att ge publiken maximal underhållning. Det sladdar och far precis hela tiden, allt till tonerna av den riviga V8:an. 

Själv sitter jag bara och skrattar i den öppna sittbrunnen. Inte ens en minut tar det innan allting är över, banan är inte längre än så, men det är alldeles tillräckligt för att bli ordentligt torktumlad. 

När vi rullat nedför backen igen börjar regnet åter att strila. Det var en utomvärldslig upplevelse att få sitta med när Jamie fullständigt respektlöst kastade 20 miljoner kronor superbil uppför backen.

Många, många fler fantastiska bilder från årets upplaga av Goodwood Festival of Speed bjuder Daniel på i bildgalleriet nedan. Missa inte!