Goodwood Festival of Speed – tre snabba från motorfesten

Erik Wedberg är i södra England, inte för att njuta av det muggiga vädret utan för att gå på Goodwood Festival of Speed. Vad är det för spektakel egentligen?

Hej Erik, vad har du för dig i helgen?

– Jag är på Goodwood Festival of Speed som började i fredags och avslutas i dag. Och det är precis vad det låter som, en gigantisk festival där allt som är snabbt får vara med.

Har du sett några särskilt intressanta bilar?

– Det finns bara intressanta bilar här! Här finns allt från legendariska historiska racers från början av 1900-talet till moderna formel 1-bilar och allt däremellan. Och som de körs! Nästan alla är med i backtävlingen som slingrar sig genom festivalområdet och förarna håller inte igen. Jackie Stewart, Paddy Hopkirk, Sébastien Loeb, Stirling Moss, Kenny Bräck och Kimi Räikkönen är bara några av de som är här och kör. Dessutom finns i stort sett alla de senaste supersportbilarna och en hel del mer vanliga nyheter. Mazda slår på stort och visar chassit till nya MX-5 som lanseras senare i år.

Vad har varit bäst?

- Det är svårt att peka ut något i det här enorma jippot, det är som en historisk racehelg uppblandad med en modern bilsalong och allt hålls på de stora gräsmattorna runt Goodwood House. Bäst är nog tillgängligheten, när bilarna inte körs uppför backen står de i depån, oavsett hur gamla och dyra de är. Jag har till exempel stått bara några centimeter från Pink Floyd-trummisen Nick Masons Maserati Birdcage. Det var stort av flera anledningar.