Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Gotland Ring fyller 20 år och firas i helgen.Gotland Ring fyller 20 år och firas i helgen.Gotland Ring fyller 20 år och firas i helgen.
1 AV 2
Bli en bättre förare när du kör på bana
2 AV 2
Gotland Ring fyller 20 år och firas i helgen.
Foto: Magnus Jönsson / Expressen

Gotland Ring firar 20 år

I helgen firar Gotland Ring 20-årsjubileum och Top Gear håller ett event på plats parallellt. Programmet innehåller bland annat testkörningar med de senaste supersportbilarna och Formula E-tävlingsbilar.

Gotland Ring slog upp sina portar 2003 och sedan dess har de satsat på att vara världens mest hållbara racingbana. Därför ska de nu fira sitt 20-årsjubileum under ett tvådagarsprogram mellan 2 och 3 september. Det sker samtidigt som brittiska Top Gear håller sin första hållbara Speed Week på banan.

Speed Week med hållbarhetstema innebär att bilarna som deltar antingen är helt eldrivna, hybrider eller att de drivs med e-bränsle ifall de har förbränningsmotor.

– Vår idé var att skapa ett genomgående hållbart event som varken saknar dramatik eller spänning och att göra det samband med Top Gears världsberömda Speed Week. Vi får med allt det roliga, men mycket mindre koldioxid. Vi kunde inte tänka oss en plats som är bättre lämpad än Gotland Ring, som under de senaste tjugo åren har varit en föregångare inom hållbarhet både inom sitt område och utanför, säger Jack Rix, chefredaktör för TopGear Magazine, i ett pressmeddelande.

Ariel Atom 4R på Gotland Ring.Ariel Atom 4R på Gotland Ring.Ariel Atom 4R på Gotland Ring.
Ariel Atom 4R på Gotland Ring. Foto: Gotland Ring

Firandet av Gotland Ring startar på lördag den 2 september klockan 9:00. Under lördagen är det gratis inträde och parkering för gäster med elbilar. I övrigt bjuds det på testkörningar med branschens nyaste supersportbilar samt eldrivna tävlingsbilar som exempelvis Formula E-bilar. Man erbjuder även ett gratis så kallat turistvarv för att visa den nya, förlängda bankonfigurationen på 7,3 kilometer.

– Gotland Ring är en viktig reseanledning till Gotland och förlänger säsongen. Banan är modern med ett tydligt hållbarhetsfokus och attraherar förare både nationellt och internationellt, vilket vi på Gotland kan vara stolta över. Vi vill framföra våra varmaste gratulationer till Gotland Ring och dess medarbetare för banans 20-årsjubileum och ser fram emot ett fortsatt gott samarbete även de kommande 20 åren, säger Marcus Risberg, vd för Destination Gotland.