Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Viktor Gustafsson tog VM-guld i karting hösten 2022.
Viktor Gustafsson tog VM-guld i karting hösten 2022.
Viktor Gustafsson tog VM-guld i karting hösten 2022.
1 AV 2
Svenska Viktor Gustafsson tar hem segern i karting-VM
2 AV 2
Viktor Gustafsson tog VM-guld i karting hösten 2022.
Foto: Sportinphoto / Expressen Lifestyle

Guldgossen Viktor Gustafsson vill ha mer

Viktor Gustafsson är en av få svenskar som tagit VM-guld i karting. Nu satsar han mot nästa mål: Indycar och försöker samtidigt tampas med gymnasiet på distans och att vårda det sociala livet.

Som femåring startade ett intresse hos numera 18-årige Viktor Gustafsson, från Görslöv i Skåne, som skulle växa och blomma ut till en slitsam passion. Den passionen heter motorsport och precis som de flesta barn med det intresset började det med gokart. Det hela växte fram tack vare pappans motorsportstävlande och slutade i att Viktor själv började tävla.

Under åren har det blivit många tävlingar och allt resande som det innebär och han har vunnit i stort sett allt man kan vinna inom karting. Senast var VM-guld under hösten 2022.

– Det var såklart speciellt, särskilt efter ett tufft år med både tekniska saker och privata. Jag lyckades komma tillbaka och vinna den stora tävlingen, berättar Viktor.

Hur tog du dig igenom den tuffa perioden?

– Det var bara att försöka hitta meningen med allt. Såklart kände jag ibland att ”varför håller jag på med det här?” men det viktiga är att jobba ihop med teamet, hitta lösningar och fortsätta jobba hårt. Det är också viktigt att kunna stänga av ibland, hitta möjligheter till vila på samma sätt som man ibland måste vara superfokuserad. Det man lär sig när det är jobbigt kan man använda sedan när det går bra.

Viktor Gustafssons nästa mål är Indycar. Foto: Sportinphoto / Expressen Lifestyle

Tävlingar och resorna som de innebär har präglat hela Viktors uppväxt, men har också påverkat hela hans familj. I stort sett varje helg har handlat om hans intresse och familjen har fått ställa upp och åka med på allt. Det har också krävt en del uppoffringar.

– Jag tror att vi har åkt på en enda semester med familjen sedan jag var sex år. Nu har jag kommit till punkten att jag är professionell, så jag lever på racingen, men vägen hit har varit dyr och jobbig. Hela familjen har stöttat och satsat allt på det här och jag är väldigt tacksam för det.

Även Viktor själv har offrat, eller kanske snarare missat, sådant som andra barn och unga upplever.

– Jag har inte haft en vanlig uppväxt. Jag har fått offra mycket i det sociala, alla mina kompisar festar flera dagar i veckan nu, jag får möjligheten kanske två–tre gånger om året och vågar oftast inte dricka alkohol för att jag inte vill att det ska förstöra allt jag jobbat för.

Viktor poängterar att trots att han saknat vissa saker i livet så är det ingenting som får honom att må dåligt. Passionen för motorsporten är helt enkelt viktigare. Och för två år sedan flyttade han till Italien för att vara nära teamet och fabriken som bygger det karting-fordon han kör. Han gjorde det helt ensam direkt efter att han slutat grundskolan, blott 16 år gammal.

– Jag sa till mina föräldrar direkt efter att jag slutade nian att jag ville att vi skulle köpa en liten, billig lägenhet till mig i Italien och att jag tänkte flytta dit. Det är i princip så att du måste bo här om du vill ha de bästa förutsättningarna. De blev lite chockade, men eftersom min pappa också har hållit på med motorsport så förstod han varför, så det blev som jag ville.

Viktor Gustafsson med sin vinnarpokal. Foto: Sportinphoto / Expressen Lifestyle / Frédéric Le Floc’h / DPP

En till anledning till att Viktor inte har tid för det sociala är att han, utöver att träna och tävla i racing samt styrke- och konditionsträning 20 timmar i veckan, dessutom studerar gymnasiet på distans samtidigt. Han läser ekonomiprogrammet eftersom det är brett, och han behöver verkligen planera sin tid.

– Det brukar bli så att jag behöver göra en hel veckas studiearbete på måndagen och tisdagen, för att sedan kunna lägga resten av veckan på att träna och sedan tävla under helgen. Det blir ofta mycket plugg på nätterna också.

När sover du då?

– Det blir inte alltid så mycket sömn, säger Viktor och skrattar till i andra luren.

Eftersom han fyllde 18 år förra året var det dags för körkort så att han även kan köra riktig bil på väg. Han fyllde i april, men tog körkortet nyligen eftersom han ville ta det hemma i Sverige. Det krävdes en del resor för att pussla ihop alla riskutbildningar och körlektioner. Till slut gick det ihop och det har underlättat hans vardag, eftersom han tidigare tvingades cykla 1,5 mil enkel väg till teamets lokaler. Han sparar lite tid på att köra bil. När han får frågan om vilken som är hans drömbil dröjer svaret.

– En Mercedes 300 SL. Nya bilar är häftiga och så, men av någon anledning är jag mer passionerad av äldre bilar.

Ekonomiprogrammet var ett rimligt val när Viktor sökte till gymnasiet, eftersom han bott ensam sedan han var 16 år är ekonomin en viktig del av vardagen. Men det kommer också väl till hands nu när han ska söka sponsorer inför sitt nästa mål i karriären.

– Jag vill köra Indycar härnäst och då behövs sponsorer på en helt annan nivå än jag är van vid. Det är svårt och framför allt i dessa tider med krig och ekonomikris och annat i världen. Jag fortsätter att köra karting under tiden och förhoppningsvis når jag Indycar redan den här säsongen, jag vill försöka ta mig dit och vara konkurrenskraftig där.