Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Motorsport Publication

Gustav Malja tog dubbelseger i Formel Masters

Gustav Malja tog sin första – och andra – seger i internationell formelbilsracing när han genomförde en i det närmaste perfekt helg vid säsongens tredje deltävling för ADAC Formel Masters på tyska Sachsenring.

Den 16-årige Malmösonen kunde vinna helgens första race efter att ha kört om ledande hemmaföraren Marvin Kirchhöfer bara tre varv från mål, och följde sedan upp sin triumf med ytterligare en seger – från karriärens första pole position – i Race 2. 

 För att definitivt understryka sin fart noterades Malja dessutom för snabbaste varv i båda loppen, och lade beslag på för helgen maximala 50 poäng. 

– En fantastisk helg, och det känns naturligtvis oerhört bra att äntligen ha tagit mina första segrar i formelbilsracing, säger Gustav Malja. Det har legat i luften ett tag, men vi har alltid haft stolpe ut och fått nöja oss med andra- eller tredjeplatser. Den här gången fungerade allt som det skulle, och det är väldigt kul att kunna uppnå det här tillsammans med Neuhauser Racing – teamet har verkligen gjort ett kanonjobb. Nu är vi där vi vill vara, men vi har inte råd att slappna av om vi vill fortsätta att slåss om mästerskapet. Jag längtar redan till nästa tävling, och det här var den bästa helgen så här långt i min karriär. 

Segern i Race 1 grundlades genom konstant press på Kirchhöfer, som till slut inte orkade stå emot när Malja dök på insidan av sin mer rutinerade rival in i Kurva 3.  

I helgens andra race startade Malja alltså från pole position, men ett allt annat än perfekt förstavarv innebar att han inledningsvis föll ner till fjärde plats. Neuhauser Racing-föraren lät sig dock inte stressas av situationen, och när målflaggan föll hade han omdömesgillt passerat samtliga sina framförvarande konkurrenter. Helgens tredje race avbröts på grund av en krasch efter bara två körda varv, och arrangörerna beslutade att loppet inte skulle startas om. 

I och med helgens dubbelseger närmar sig Gustav Malja tabelledande Kirchhöfer rejält i mästerskapet, där han nu bara är 14 poäng bakom tysken. Nästa deltävling för ADAC Formel Masters körs på Nürburgring den 13-15 juli.