Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hannu Mikkolas Audi quattro A1 Grupp B-bil är till salu!

Vill du köpa dig ett stycke legendarisk rallyhistoria på fyra hjul är det nu du ska slå till. Den Audi quattro A1 som Hannu Mikkola slutade på andra plats med i Monte Carlo-rallyt 1982 är nämligen till salu.

https://youtu.be/yY15i2UMv9g

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Audis quattro-rallybilar har och kommer fortsatt alltid att locka många, inte minst när vi bjuder på provkörning av en. Men denna gång är det bättre upp, du bjuds inte på någon provkörning, i stället har du chans att bli ägare till en väldigt speciell bil.

Den 21 mars ska nämligen Bonhams hålla auktion i Goodwood och en av bilarna som går under klubban är ingen mindre än en Audi quattro A1 som rattats av bland annat finländaren Hannu Mikkola. I Monte Carlo-rallyt 1982 körde han in på en andraplats efter Walter Röhrl som vann i en Opel Ascona (han körde senare också Audi quattro A1). Film från Monte Carlo-rallyt det året ser du ovan, där får du även en bra titt på bilen som auktioneras ut (och andra läckra rallybilar från 1980-talets början).

Extra intressant ur svensk synvinkel är att Mikkolas kartläsare vid tiden för Monte Carlo-rallyt var ingen mindre än svensken Arne Hertz som även agerat kartläsare åt Stig Blomqvist (även han har kört Audi quattro A1) och Ove ”Påven” Andersson. Duon slutade för övrigt på 16:e plats i Svenska Rallyt samma år.

Den som köper bilen vid auktionen får därmed inte bara den finska flaggan på framskärmarna, utan även den svenska.

Bilen är tillverkad under första kvartalet 1982 och har chassinummer 900012. Under 1983 års säsong fungerade bilen som träningsbil innan Audi byggde om den till en Grupp B-bil för att sedan sälja den vidare till en finsk Audi- och Volkswagen-importör.

Väl i Finland rattades den av Antero Laine som är känd för att under flera år ha rattat Saab V4. Laine vann finska rallymästerskapet 1984 och 1985 med just denna bil. Han och bilen vann även Arctic Rally, numera Arctic Lapland Rally, tre gånger. Därefter har den sålts vidare ett antal gånger, bland annat i Finland och i Sverige, och nu är det alltså dags igen.

Audi quattro A1 har en femcylindrig turbomaskin på 2,1 liter som hade omkring 300 hästkrafter från början. Efter Audis konvertering landade effekten omkring 355 hästkrafter.

Modellen är en av de mest framgångsrika någonsin i rallysvängarna.

Hannu Mikkolas gamla rally-Audi beräknas gå för mellan 3,1 och 3,6 miljoner kronor när den klubbas på lördag. Har du stålarna och är sugen, bege dig till Goodwood eller ring in ett bud! Hör sedan av dig till oss om du lägger vinnande budet, vi skriver gärna om bilen (och provkör den).

Missa inte de fina bilderna i galleriet nedan.