Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Här är Fords WRC-bil för 2017

Nya regler gör rally-VM gott. I alla fall när det kommer till bilarnas design. Kolla in Ford Fiesta i rallydräkt.

Det är bara att hoppas att rallysäsongen 2017 blir lika hårresande som bilarna som nu börjar presenteras. Det nya reglementet som bland annat tillåter bredare bilar med mer aerodynamiska friheter, mer överhäng och 80 hästkrafter starkare motorer.

Nu har Ford Fiesta i WRC-utförande presenterats av M-Sport, en bil som inte skulle göra självaste Batman besviken. Se bara på bakens rejäla vinge och skördetröskestora diffusor, de brutala skärmbreddarna, gapande luftintag på huven och flärpar, så kallade splitters, här och var längs karossen.

I sitt arbete har M-Sport utgått från en vanlig Fiesta och alltså inte från förra årets WRC-bil. Omkring95 procent av bilen är helt nyutvecklad och testerna har hittills omfattats av över 600 mils körning.
Motorn är en 1,6-liters bensinare med uppdaterad turbo som ger 380 hästkrafter och 450 newtonmeter. Växellådan är sexstegad och sekventiell. M-Sport själva menar att det nya reglementet gör att årets bilar påminner om de mytomspunna Grupp B-bilarna från 1980-talet.

Hyundai har tidigare visat upp sin i20 Coupe WRC som du ser på bilden nedan. En bil som har all tuffa attribut som Fiesta men som försvinner lite då den även presenterades med 2017 års dekalering.

Volkswagen har tidigare meddelat att de inte kommer att ställa upp med något fabriksstall till 2017 även om deras bil är färdig för säsongen. Citroën har visat sin WRC-bil som koncept och i morgon den 13 december avtäcks Toyota Yaris, en tillställning vi på Teknikens Värld närvarar vid.

Timmen efter denna artikels publicering rapporterar fransk media att Sébastien Ogier är klar för Ford och ska köra WRC-Fiestan i nästa säsongs mästerskap.