Foto: Armin Hadzic / A1 Work

Hemmasegrar tätade till toppen i Porschecupen

Som väntat tog hemmaförarna chansen att pressa ledande Lukas Sundahl när Porsche Carrera Cup Scandinavia kom till Gelleråsen och Kanonloppet.

Emil Persson och Marcus Annervi tog med varsin seger till att minska Sundahls totala ledning i alla fall en aning.

Det första av två race i Porsche Carrera Cup Scandinavia blev odramatisk då Emil Persson drog fördel av sitt fina kval och ledde loppet från pole position till målflagg.

Lukas Sundahl gjorde sitt bästa för att pressa Persson men ettan och tvåan i mästerskapet slutade tvåa och etta i mål. Persson först alltså.

– Lukas låg där bakom hela tiden och vi var snabba på olika delar av banan. Det gällde att inte göra några misstag och det lyckades jag med, sa Persson.

Ola Nilsson trängde sig emellan topptrion från totaltabellen och slutade trea med Hampus Ericsson först på fjärde plats. En liten missräkning för Ericsson som hade hoppats på pallplats och framför allt på att vara före Sundahl för att ta ifatt de 40 poäng han låg bakom totalt före helgen i Karlskoga.

Ny hemmaseger

Det andra racet var det första likt. Men hemmaföraren och pole position-placeringen från startlinjen hette Marcus Annervi istället för Emil Persson. För talangen Annervi var det första racevinsten i Porschecupen och Annervi har tagit steg mot toppen ända sedan debuten i Renault Clio Cup.

– Så jäkla gött. Efter en bra inledning på racet tyckte jag att jag hade hyfsad koll bakåt. Jag kände mig aldrig hotad, säger 26-åringen från Halmstad, som tävlar för Race Team Gelleråsen – by AFR.

Bakom Annervi körde Persson in på en fin andraplats vilket gav honom ett rejält poängövertag för helgen över Sundahl.

Sundahl är en notorisk förare på pallen i cupen han dominerat de senaste åren men i andra racer på Gelleråsen blev det stopp bakom danske Kevin Magnussen. Sundahl tvingades av banan, var nere på 15:e plats men räddade nödvändiga poäng genom att avcancera i fältet till en niondeplats.

Det gör att han behåller ledningen totalt men avståndet ner till jagande Persson och Ericsson minskade. Hampus Ericsson tog den sista platsen på pallen och noterade radern fyra-trea på Gelleråsen. 

Sundahl har nu 165 poäng jämfört med Perssons 146 och Ericssons 139. Det är fortfarande ett klart övertag för Sundahl som vill köra hem sitt första senio-SM-guld. Två deltävlingar återstår på säsongen, Rudskogen i mitten av september och Mantorp Park första helgen i oktober.