Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: STCC

Heta känslor i STCC

Beslutet att PWR Racing får tillbaka sina resultat från deltävlingen på Karlskoga har upprört delar av racing-Sverige så till den milda grad att det kan sluta med att det inte blir något STCC alls 2019.

Svenska Bilsportförbundets disciplinnämnd friade PWR Racing från anklagelserna om att ha kört med ett felaktigt avgassystem på Karlskoga. De fick tillbaka samtliga poäng, däribland Mikaela Åhlin-Kottulinskys historiska seger som enda kvinna att vinna i STCC.

Men uttalanden från disciplinnämnden har upprört. De säger bland annat att reglementet verkar så krångligt att de tävlande inte förstår det. Vidare att förfarandet inte gått rätt till vad gäller protesterna.

– Jag är otroligt uppbragt över hur man uttrycker sig, säger Greger Petersson på TCR Scandinavia (den biltyp det tävlas med) som ifrågasätter om man överhuvud taget kan köra TCR-bilar i Sverige i framtiden.

– Det är graverande anklagelser. Nämndens skrivning är ytterst förvånande, man menar alltså att hela TCR-världen har ett oförståeligt reglemente, säger Greger Petersson.

Greger Petersson menar att beslutet undergräver trovärdigheten för tävlingsledning, domarjury, Svenska Bilsportförbundets tekniska kontrollant, TCR:s tekniske kontrollant och representanten för TCR Scandinavia.

Förare vi pratat med, som föredrar att vara anonyma, är väldigt förvånade över beslutet och menar att disciplinnämnden inte begripit själva vilket beslut de tagit och att det måste ha förekommit påtryckningar på dem.

Andra, teamägare, säger sig vara utled på hur STCC missköts. Helt och hållet.

Helgens final på Mantorp kan bli en riktig rysare. Många förare menar att upphävningen av uteslutningen av PWR Racing är fel och att de inte direkt kommer att hjälpa PWR till en guldmedalj.

Tommy Kristoffersson på KMS som driver Johan Kristoffersson i STCC, som ledde totalt innan det nya beslutet kom:

– Vi får sätta oss ner och analysera hela säsongen efter Mantorp med våra samarbetspartner för att se vad vi gör 2019, säger han.

Som av en händelse annonserade KMS i går onsdag ut alla sina tre Volkswagen Golf TCR GTI, för omedelbar leverans efter Mantorp Park.