Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Historisk svensk racinghelg

Teve-legendaren Bengt Grive myntade på sin tid att det fanns tre sporter han hatade: Formel 1, Formel 2 och Formel 3. Han lär i helgen rotera i sin grav då vi har en svensk i var och en av de tre klasserna.

Denna historiska händelse tilldrar sig på klassiska Spa-Francorchamps i Belgien, rankad som en av världens tuffaste racerbanor.

Marcus Ericsson är förstås vår man i kungaklassen Formel 1 i sin Sauber och det återstår att se hur långt den räcker till på Spa.

Det helt nya är att skåningen Gustav Malja gör debut i GP2 (som tidigare var Formel 2 och senare Formel 3000). Normalt sett huserar Malja i Formel Renault 3,5 som har ungefär likvärdiga prestanda med GP2.

Renault kommer nästa år att ta sina händer ifrån klassen och det lär bli en tjurrusning av förare mot GP2 så det är en väldigt viktig tävling för Gustav Malja och en möjlighet att visa upp sig för teamen. Malja har i år tagit en tredjeplats som bäst (på Hungaroring) och ligger tia totalt i mästerskapet. I dag är det oklart om det blir fler inhopp i GP2 denna säsong för Malja.

Jimmy Eriksson har kört hela säsongen i GP3 (tidigare F3) och ligger sexa i mästerskapet efter att ha varit på pallen vid några tillfällen.

I rättvisans namn finns det fortfarande en klass som heter Formel 3 och där är en av de snabbaste förarna Felix Rosenqvist.

Det fina i kråksången är att det går att se denna klassiska tilldragelse live i svensk teve. Förutsättningen är att man har eller kan få tillgång till Viasat Motor.

På lördag startar kalaset med F1-kval klockan 13.45. Första GP2-heatet körs klockan 15.35 och följs av GP3 klockan 17.10.

Söndagen bjuder på GP3 klockan 09.20, därefter GP2 klockan 10.30 och Formel 1-sändningen startar klockan 13.00.

Om du inte fått nog av framrusande bilar på teve-rutan så sänds den svenskfyllda VM-tävlingen i rallycross från Norge också direkt. Den krockar dock med Formel 1 på söndagen och visas därför i Viasat Sport klockan 14.30, men går i repris klockan 18.00 på Viasat Motor.

Helgen är med andra ord räddad!