Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Simona de Silvestro och Hugo Andersson i tät fight på Rudskogen i Norge.Simona de Silvestro och Hugo Andersson i tät fight på Rudskogen i Norge.Simona de Silvestro och Hugo Andersson i tät fight på Rudskogen i Norge.
Lukas Sundahl är längst fram i det första av totalt tre heat på Rudskogen.Lukas Sundahl är längst fram i det första av totalt tre heat på Rudskogen.Lukas Sundahl är längst fram i det första av totalt tre heat på Rudskogen.
1 AV 2
Simona de Silvestro och Hugo Andersson i tät fight på Rudskogen i Norge.
Foto: Porsche
2 AV 2
Lukas Sundahl är längst fram i det första av totalt tre heat på Rudskogen.
Foto: Porsche

Indycarsuccé när Porsche gästade norska Rudskogen

Det är inte alla gästförare som lyckas i Porsche Carrera Cup Scandinavia.

Men när Indycarmeriterade Simona De Silvestro hängde med Porschegänget till norska Rudskogen för årets näst sista deltävling visade hon kvalitet direkt.

I det första racet på Rudskogen körde Silvestro in på femte plats.

Banorna är lite kortare och lite trängre. Konkurrenterna jämnbra med ofta mycket små tidsskillnader i race och kval. Det är inte lätt att komma in som gästförare i Porsche Carrera Cup Scandinavia. De som inte tidigare tävlat i klassen brukar få nöja sig med mindre framskjutna placeringar och speciellt i de inledande kvalen och racen.

Simona De Silvestro har en lång och gedigen racingkarriär bakom sig och sin kunskap vid ratten visade hon direkt på Rudskogen.

– Jag ser mycket fram emot den här möjligheten att få tävla i Porsche Carrera Cup Scandinavia, sa Simona De Silvestro inför tävlingen.

– Det är första gången jag kör en Cup-bil så det är definitivt spännande. Helgen kommer att bli både intensiv och rolig.

De det första av totalt tre lopp på Rudskogen hade De Silvestro en intensiv kamp med främst Hugo Andersson om femteplatsen. 

Till vardags är De Silvestro test- och reservförare i Porsches Formel E-stall. Men trots att hon har fabrikskontrakt med Porsche, sedan två år, är racen på Rudskogen de första i den typen av bil.

– Jag har stor respekt för att Carrera Cup är ett elitmästerskap för GT-specialister. Jag kommer att få utnyttja mina erfarenheter från Indycar, Formula E och australiensiska V8 Supercars maximalt på Rudskogen. Vi får se hur långt det räcker.

Porsches vd Raine Wermelin är nöjd med att ha placerat ytterligare en internationellt meriterad förare i gästbilen i det skandinaviska mästerskapet.

– Jättekul att vi får njuta av ytterligare en gästförare av högsta internationell kaliber. Omfattande erfarenhet av både Indycar och V8 Supercars gör Simona De Silvestro unik. Att få välkomna en fabriksförare från Porsche Motorsport till Porsche Carrera Cup Scandinavia blir dessutom både spännande och högtidligt. Vi ser fram emot tre intensiva race med Simona i gästbilen, säger Wermelin.

Men trots att De Silvestro lärde sig bilen och banan snabbt fanns inte mycket att göra åt de etablerade toppförarna i klassen. Mästerskapsledande Lukas Sundahl kom tillbaka starkt efter en för honom mindre lyckad helg på Gelleråsen och vann det första heatet före jagande Edvin Hellsten. Hampus Ericsson, som vann racen på Gelleråsen, var trea före Emil Persson. 

– Jag och Emil har inte tävlat här tidigare och det märktes i inledningen på racet då vi inte alls hade samma fart som Lukas och Edvin. Första halvan av racet gjorde jag mitt bästa för att försöka hålla Emil bakom mig, sa Hampus, som var en av de snabbaste på banan de avslutande varven.

I dag lördag fortsätter Porsche Carrera Cup Scandinavia på Rudskogen med två race. Du kan se Simona De Silvestro och de andra toppförarna i Viaplays livesändningar klockan 11 och 14.30.