Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Porsche & Shutterstock

Inget F1-samarbete mellan Porsche och Red Bull

Porsche och Red Bull kommer inte slå sina påsar ihop – men Formel 1 är fortfarande på agendan för den tyska biltillverkaren.

Audi har gjort klart att de vill in i Formel 1 i och med det nya reglementet för motorer som kommer 2026. Koncernkollegan Porsche väntades följa och det mesta pekade på att de skulle förse Red Bull-bilarna med motorer. Nu har Porsche meddelat att det inte blir något samarbete med stallet.

Porsche skriver i ett pressmeddelande att de förväntade sig en överenskommelse på lika villkor som inte bara omfattade motorerna. Då detta inte kunde uppfyllas väljer man nu att bryta med Red Bull men öppnar samtidigt för andra aktörer. Porsche understryker att det nya reglementet, vilket bland annat omfattar syntetiskt bränsle där Porsche ligger i framkant, gör serien högintressant och att man håller ögonen öppna.

Audi har gjort klart för att de vill in i Formel 1, koncernkollegorna Porsche gungar på hälarna.Audi har gjort klart för att de vill in i Formel 1, koncernkollegorna Porsche gungar på hälarna.Audi har gjort klart för att de vill in i Formel 1, koncernkollegorna Porsche gungar på hälarna.
Audi har gjort klart för att de vill in i Formel 1, koncernkollegorna Porsche gungar på hälarna. Foto: Audi AG

Red Bulls stallchef Christian Horner har i en intervju för Sky Sport tidigare flaggat för att en överenskommelse med Porsche kanske inte blir av. Att vara oberoende är stallets styrka, menar han, och det ligger i Red Bulls DNA.

Det mesta pekar på att Red Bull kommer att fortsätta att använda sig av Hondamotorer. Den japanska tillverkaren lämnade formellt Formel 1 2021 och sedan dess ansvarar Red Bull själva över motorerna som byggs av Honda. Honda har emellertid antytt att de är att beredda att komma åter till Formel 1. Red Bull har redan byggt en prototypmotor efter 2026 års reglemente.  

För Porsches del kan ett nytt stall som är på väg in vara en lösning. Stefano Domenicali, vd för Formula One Group, har tidigare sagt att nya stall anmält intresse att delta i Formel 1 om Porsche kommer in i sporten.