Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090326-speed-week-funäs090326-speed-week-funäs090326-speed-week-funäs
090326-speed-week-funäs

Iskalla körningar i Funäsdalen

I dag börjar ett högintressant försök i Funäsdalen. Det handlar om hastighetsåkning på is med bilar, motorcyklar och skotrar. Teknikens Värld är på plats.

Kvicksilvret i termometern pekar på 20 grader minus. Det knakar i den 80 centimeter tjocka sjöisen när bilarna rullar in i den upplogade depån.

I Funäsdalen körs denna helg, torsdag till lördag, hastighetsrekordförsök på is. En slags svensk motsvarighet till de årligen återkommande rekordförsöken på Bonneville Salt Flats i USA.

En tre kilometer lång raksträcka har plogats upp på sjön Ljusnedalssjön strax utanför Funäsdalen. En kilometer är för acceleration, en för nedbromsning och själva hastigheten mäts på sträckan däremellan.

Det är en brokig samling bilar och motorcyklar som har samlats även om inte alla har kommit ännu. Det ska bli runt 60 fordon totalt.

Här finns just nu bland annat en Rolls-Royce, en ombyggd trädgårdstraktor med Kawasaki Ninja-motor på 135 hästkrafter, ett koppel Hot Rods och en Saab 92 med självmordsdörrar och tvåtaktsmotor.

Ja, ni hör själva. Det är lite dårarnas paradis över det hela!

Denna svenska motsvarighet till Bonneville är lika exotisk för utlänningar (och svenskar från södra Sverige!) som Bonneville är för oss. Fungerar allt kan detta bli en årlig återkommande Speed Week i Sverige.

Vi får se hur det fungerar när försöken rullar igång. Just nu har de flesta problem att över huvud taget få igång sina fordon, och elaggregat för den delen. Det ÄR kallt!

Hur de förväntat snabba etanoldrivna bilarna, som väntas komma hit, ska klara minusgraderna blir intressant. En 3 000-hästars Chevrolet är på väg hit!

Och en ombyggd Hot Rod som drivs med larvband!

Varför inte ta genvägen via Funäsdalen i helgen. Bara knappt sextio mil från Stockholm.

För mer info besök landracing.se.