Jaguar bygger coolaste cykel-bilen

Tänker du på bilar som används vid cykellopp kanske tankarna går till Fiat Tempra, eller möjligen, i modernare tid, Alfa Romeo eller Skoda. Alldeles för trist, tycker Jaguar, som byggt sin egen Tour de France-bil – på Jaguar F-Type.

Cykelbilar är en särskild kategori bilar. Och då tänker vi inte på cykelbilar likt den Hobbex-sålda cykelbilen Fantom (som Teknikens Värld byggde 1993), utan bilar som används som support i cykeltävlingar. Ni vet, de som fraktar reservcyklar och andra förnödenheter till de tävlande, och ligger i en egen klunga direkt efter cykelklungan.

Kanske går tankarna till sponsorbeklädda Fiat Tempra eller Alfa Romeo. Nu på senare tid har Skoda gjort sig kända som cykelbil, och sponsrar både Vätternrundan och Tour de France. Men i just Tour de France, som pågår just nu (i dag bestigs Col du Tourmalet, 2 115 meter), finns även en annan, coolare, cykelbil – från Jaguar.

Jaguar har nämligen låtit sin ombyggnadsdivision SVO, Special Vehicle Operations, ta fram en specialgjord supportbil till cykelstallet Team Sky. Bilen, som byggs i ett exemplar, är baserad på F-Type R Coupé – och har förutom inbyggd cykelhållare även ett färgschema som går igen även interiört.