Jaguar F-Type som rallyjärn

Jaguar firar i år 70 år som biltillverkare och detta bland annat med att bygga en… rallybil!

Subaru, Toyota, Lancia, Ford, Opel, Saab… Ja, det finns en hel del bilmärken att räkna upp när det kommer till rally. Men Jaguar?

Faktum är att märkets första modell, XK 120, ställde upp i rallytävlingar och med framgång. Bilen körde hem Tulpanrallyt 1951 och brittiska RAC-rallyt 1951 och 1953 i händerna på Ian Appleyard med frun Pat, dotter till Jaguars grundare Sir William Lyons, som kartläsare.

I ett led att fira att man fyller 70 år har Jaguar Design and Engineering byggt Jaguar F-Type Cabriolet i rallyversion med XK 120 i rallyversion som inspiration.

Bilarna uppfyller FIA-standard, har en 300-hästras tvålitersfyra under huven och har fått uppdaterade bromsar, fjädring och dämpare samt rejäla extraljus på huven. ”Invändigt” hittar vi saker som en störtbur, lättad inredning, sportstolar med sexpunktsbälten och brandsläckarsystem.Blott två exemplar har byggts av rally-Jaggan men gillar du bilen behöver du inte hänga läpp. Inte allt för mycket i alla fall. Jaguar lanserar samtidigt F-Type Chequered Flag Limited Edition som bland annat omfattar blanksvarta 20-tumsfälgar, svart tak på coupén, mittkonsol i borstad aluminium och broderade logotyper på nackstöden.Bilder på såväl rallybilen, förlagan och specialversionen ser du i bildgalleriet nedan. Arbetet med rallybilen kan du studera i filmklippet här under.

https://youtu.be/YsUcDmCmLMg