Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Jaguar I-Pace får egen racingserie

Jaguar gjorde debut i Formel E 2016 – nu startar men en supportklass med modellen I-Pace.

Det var många som satte teet i halsen när Jaguar gick ut med att man skulle ställa upp i den elektriska formelserien Formel E 2016. Det brittiska märket har varit borta i motorsportsammanhang sedan 2004 då man drog sig ur Formel 1 efter fem säsonger utan segrar.

Trots att man slutade sist under sin första Formel E-säsong har man fått blodad tand för racing med el - nu startar man nämligen en supportklass till serien. 20 bilar ska byggas redo att ställa upp i tio deltävlingar, där en av bilarna alltid kommer att vara öronmärkt en gästförare.

Modellen i fråga är I-Pace, som visades som koncept under bilsalongen i Los Angeles 2016 och som vår spionfotograf fångade på bild i somras i sitt mer eller mindre produktionsklara utförande. Produktionen beräknas komma igång 2018 samma år som bilen gör debut på de tillfälliga racingbanorna i städer som Hong Kong, Paris, Rom och New York.

Supportklassen ska ha namnet Jaguar I-PACE eTROPHY och blir den första racingserien för en specifik serietillverkad elbil.

Bilarna till serien ska att byggas av Jaguar Land Rover Special Vehicle Operations som huserar i en nybyggd fabrik

 som kostat 20 miljoner pund och har 250 anställda. Deras logotyp syns på tävlingsbilens huv och tak.Tekniska specifikationer får vi inte förrän 2018 men däremot bilder på hur bilarna kan komma att se ut (en står nu på Frankfurtsalongen) samt en film om serien.

https://youtu.be/MVOmNnK-6T8