Foto: V8 Supercars

Jamie Whincup V8 Supercars-mästare 2013

Holden-föraren Jamie Whincup säkrade sin femte V8 Supercars-titel efter helgens säsongsfinal i Sydney.

Teknikens Värld

Inför helgen hade Whincup tre förare som kunde slå honom i titelkampen. Men redan i helgens första tävling av två eliminerade Whincup två av dem genom att ta segern.

Whincup ledde från start till mål medan titelrivalerna Craig Lowndes och Mark Winterbottom hamnade i en kontroversiell duell. Holden-föraren Lowndes lyckades ta sig förbi Ford-föraren Winterbottom i slutskedet av tävlingen. Men Winterbottom körde på Lowndes rakt bakifrån, något som resulterade i en snurrning för båda och ett skadat bränslepåfyllningssystem för Lowndes.

Detta gjorde att Lowndes tappade ned till 15:e plats på grund av ett extra depåstopp då skadan gjorde att Red Bull Racing Australia-teamet inte kunde fylla tanken helt vid sitt sista depåstopp. Winterbottom bröt tävlingen ett par varv senare efter att en bil snurrade framför honom.

Till sista tävlingen var det bara Lowndes som kunde utmana stallkompis Whincup om titeln. Men Whincup gjorde en stark tävling från fjärde plats på startuppställningen och slogs om segern med Shane Van Gisbergen.

Kampen slutade i att Van Gisbergen tog segern med Jason Bright på andra plats och Whincup på tredje, en placering som räckte för att säkra titeln med hela 218 poäng framför Lowndes som blev femma i årets sista tävling.

Nyzeeländaren Scott McLaughlin, som nästa år kommer att köra en Volvo S60 för Volvo Polestar Racing Australia, hade en tung helg där han fick bryta första tävlingen och körde i mål som tolva i andra tävlingen. Trots det slutade han på en imponerade tiondeplats i mästerskapet, den bästa placeringen någonsin i V8 Supercars för en rookie.

V8 Supercars-säsongen 2014 startar den andra mars i Adelaide.