Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Lewis Hamilton var femte snabbast under årets första testdag i Spanien.
Lewis Hamilton var femte snabbast under årets första testdag i Spanien.
Lewis Hamilton var femte snabbast under årets första testdag i Spanien.
Lewis Hamilton var femte snabbast under årets första testdag i Spanien.

Janne Blomqvist: Nytt år, ny bil, nya möjligheter!

Ny säsong, nya bilar! Denna gång kan vi verkligen prata om nya bilar, inför säsongen 2022 har Formel 1 gjort den hittills kanske största förändringen kring hur bilarna får vara designade. I ett försök att få till bättre racing har sporten tvingat teamen att bygga bilar enligt ett nytt aerodynamiskt koncept.

Formel 1-bilar (formelbilar rent generellt) behöver gå i ”ren luft” för att fungera optimalt, problemet är bara att den rena luften är väldigt sällsynt, det är egentligen bara bilen längst fram som kan åtnjuta den lyxen. Bilarna bakom påverkas starkt av den turbulenta luft som kommer av bilen framför vilket får till följd att man måste hålla ett visst avstånd för att få bilen att fungera optimalt aerodynamiskt, ett avstånd som självklart gör det väldigt svårt att genomföra en omkörning.
Till säsongen 2022 (egentligen 2021 men det blev framflyttat ett år på grund av pandemin) valde därför FIA och Formel 1 att skapa ett reglemente som skulle göra bilarna mindre känsliga för orolig luft men kanske framför allt att bilarna inte skapade onödigt mycket ”smutsig” luft bakåt. Allt med syftet att få till tätare och bättre racing. Sättet man gått till väga på för att uppnå detta är att använda sig av nygammal teknik. I stället för en massa små vingar på bilen ska golvet och så kallade venturitunnlar ge det mesta av den downforce som behövs. Detta är som sagt inget nytt, redan på 70-talet var Colin Chapman och hans Team Lotus väldigt framgångsrika tack vare så kallad ”ground effect” (eller marktryck på svenska, reds anm).

Expressen Premium - Digital prenumeration

Teknikens Värld är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 89 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill

Genom att klicka på "STARTA PREMIUM" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicyn. Av tekniska skäl kan ett belopp på 1 kr komma att reserveras på ditt konto, men betalas tillbaka inom kort.