Foto: Toyota

Jari-Matti Latvala segrare i Rally Sweden

Det blev en rafflande avslutning av Rally Sweden men till sist stod finländaren Jari-Matti Latvala som segrare. Och svensken Pontus Tidemand vann WRC2!

Allt var upplagt för Thierry Neuville, Hyundai, som ledde med närmare en minut när han körde på en banmarkering på lördagens sista specialsträcka. Hjulupphängningen brast och hans rally var över. Liknande hände i Monte Carlo-rallyt för några veckor sedan och nu har Neuville tappat minst 50 poäng i jakten på VM. Illa.

Även Citroëns försteförare Kris Meeke har fått en tung start på rallysäsongen. Han åkte av på den stora publiksträckan Vargåsen på lördagen och det tog drygt åtta minuter innan han med hjälp av publiken kom igång igen.

Jari-Matti Latvala halades in av Ford-föraren Ott Tänak på lördagen och det skiljde som minst bara fyra sekunder. Men på söndagen svarade Latvala och byggde upp försprånget igen.

– Helt otroligt, jublade JML. Fjärde segern i Rally Sweden men nu i en helt ny bil och första segern för teamet. Och jag är i VM-ledning. Jag saknar ord.

Ott Tänak slutade tvåa och regerande världsmästaren Sébastien Ogier, tillika teamkamrat till Tänak, blev trea och tappade sina segerchanser med en snurrting direkt på söndagsmorgonen.

Pontus Tidemand gjorde en stabil styrning i WRC2-klassen och var efter en lite svag öppning aldrig hotad. Det var hans första seger i Rally Sweden.

 

Foto: @world