Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Johan Kristoffersson om dubbelsatsningen – rally och racing

Två VM-titlar och seger i STCC. Det fick räcka för Johan Kristoffersson och Volkswagen Sveriges motorsportteam. Nu blir det rally i Sverige och internationell racing i WTCR.

Besvikelse och förväntan. De två känslorna brottades i rallycrossvärldsmästaren Johan Kristoffersson när han kom till Volkswagens showroom på Hamngatan i Stockholm.

Besvikelse? Ja, Kristoffersson var nominerad till priser på idrottsgalan men fick gå hem tomhänt.

– Det är klart att det hade varit roligt att vinna men det är hedrande att vara nominerad och se att det jag gör berör. Sen såg jag några som vunnit OS-guld som också gick hem utan priser.

Att Kristoffersson i helgen åkte ut i kvartsfinalen i Race of Champions smärtade också.

– Jag vann en gymkhanatävling och vann lagtävlingen tillsammans med Tom Kristensen. Men jag är inte helt nöjd med att ha förlorat i kvartsfinal, förklarar Kristoffersson.

Rallycrossvärldsmästaren hade lättare att le när han pratade om den nya satsningen med VW-gänget. Kristoffersson byter rallycross mot rally och svensk racing mot internationell.

Två år i rad, 2017 och 2018, blev Johan Kristoffersson världsmästare i rallycross. Foto: Volkswagen Motorsport

Rallysatsningen sker i en VW Polo R5 där Kristoffersson och teamet ska köra hela rally-SM och utvalda VM-tävlingar. Bland annat gör Kristoffersson en intressant start i Svenska rallyt i februari.

– Jag testade att köra lite rally 2015 som en förberedelse till rallycrossen. Det är riktigt roligt. Jag som chaufför kan påverka väldigt mycket i bilen och det är väldigt utvecklande för mig själv.

Kristoffersson har haft svårast att lära sig att köra efter noter och kartläsare.

– När vi skriver noterna så måste jag sammanfatta en kurva med så få ord som möjligt för att vi ska hinna läsa det och jag ska hinna höra och förstå det.

– Sen är det svårt att beskriva något så att det blir exakt lika för alla olika kurvor. Skriver jag en sak så behöver det stämma varje gång. Ja, det är riktigt svårt, det krävs ett sjätte sinne eller något.

Har ni mätt några kilometertider så att du vet hur du ligger till?

– Nej, inte direkt. Men när jag körde Svenska rallyt förra året så var jag 0,5 sekund per kilometer långsammare än den som vann. Min målsättning nu är att halvera den tiden.

– Sen vill jag förstås komma i mål också. Det är svårt att hitta rätt tempo för jag märker inte riktigt själv hur snabbt jag kör. Förra året vann jag SS7 men var 20 sekunder efter på Vargåsen, men i bilen kände jag ingen större skillnad.

Johan Kristoffersson blev även STCC mästare 2018. Foto: Volkswagen Dealer Team

Förutom satsningen på rally-SM ska Kristoffersson tävla för Sébastien Loëbs VW-team i VM-serien WTCR. Där blir Kristoffersson teamkamrat med Rob Huff.

– Där blir det också mycket nytt. Jag känner bara till två av alla VM-banorna, berättar Kristoffersson.

Pappa Tommy avslöjar att flera av Johans mekaniker och ingenjörer följer med från rallycrossatsningen och att Johan får bästa möjliga stöd via VW-fabriken som övervakar teamet.

– Bilarna som Johan och Rob Huff ska köra sköts mer eller mindre av VW-gänget så de kommer att ha full koll. Teamet ska sen också köra två bilar som mer rullar som tidigare.

I WTCR ställs Johan Kristoffersson mot kompisen Thed Björk. Och Tommy Kristoffersson stöter på sin gamla chefsmekaniker Christian Dahl, i dag teamchef i Cyan Racing som kommer till start med en Lynk & Co-bil.

– Jag har den största respekt för Christian och hans team. De kommer att vara grymt snabba direkt, inget snack om det.

I rallysatsningen får Kristoffersson sällskap av Oliver Solberg och Ole-Christian Veijby. I väntan på sin 18-årsdag kommer Solberg att tävla i Lettland.