Johan Kristoffersson världsmästare i rallycross!

Det gick lite snabbare än väntat, men i helgen säkrade Johan Kristoffersson från Arvika VM-guldet i rallycross.

Kristoffersson har varit mästare i STCC och Carrera Cup, men nu är han världsmästare på riktigt – i rallycross. Tävlingen i Riga i helgen fick snabbt slut om man så säger när Petter Solberg, teamchef och förare för Johans VW-team, kraschade i sin semifinal och tvingades åka ambulans till sjukhus för kontroll av ryggen. Därmed var fältet öppet för Johan Kristoffersson som” bara”

behövde vinna A-finalen för att vara världsmästare. Vilket han enkelt gjorde.

– Det kom lite plötsligt och var inte väntat, sa Johan Kristoffersson som hade svårt att hålla tårarna tillbaka.

En lättnad för en man som tidigare framstått som rätt maskinmässig i intervjuer. Ingen kan nu rå på Johan trots att två deltävlingar återstår i VM-serien, tävlingar som teamet ändå måste köra av kontraktsskäl.

Mer framgångar i rallycross blev det genom Anton Marklund, VW, som tog den separata EM-serien som körs parallellt i samband med VM. Anton, från Skellefteå och tidigare teamkamrat med Johan Kristoffersson, har varit så pass överlägsen i EM att han säkrade titeln redan innan finalpasset på Riga. Som han för övrigt vann före Robin Larsson, Skene, i en Audi. Deras varvtider är i paritet med VM-stallens, det är bara pengarna som saknas för en fullödig satsning.

Volkswagens kraftiga dominans i rallycross har nu fått de andra teamen, med mer eller mindre fabrikssupport, att ropa efter mera hjälp. Annars kommer de inte att hänga med, och det gör de ju inte ens i dag.

Resultat World RX Lettland

1 Johan Kristoffersson 5m06.673s

2 Mattias Ekström 5m09.038s

3 Sébastien Loeb 5m10.592s

4 Andreas Bakkerud 5m11.207s

5 Janis Baumanis 5m16.726s

6 Nico Müller 5m27.649s

Förarmästerskapet

1 Kristoffersson 271 poäng

2 Solberg 209 poäng

3 Ekström 204 poäng

4 Loeb 194 poäng

5 Bakkerud 165 poäng

6 Hansen 152 poäng

Teammästerskapet

1 PSRX Volkswagen Sweden 480 poäng

2 Team Peugeot-Hansen 346 poäng

3 EKS 274 poäng