Här under gömmer sig elbilen som junior-SM i racing ska avgöras i från och med nästa år.
Här under gömmer sig elbilen som junior-SM i racing ska avgöras i från och med nästa år. Foto: STCC

Junior-SM i racing gör som STCC – blir elektriskt

Från och med säsong 2023 heter junior-SM NXT Gen Cup och övergår till att tävla med elbilar.

Därmed följer juniorerna i seniorernas hjulspår eftersom det för en knapp månad sedan meddelades att STCC från och med nästa säsong blir ett helelektriskt standardvagnsmästerskap – det första i världen.
Och inte enbart övergår junior-SM i racing till att tävla med elbilar, mästerskapet som heter NXT Gen Cup kommer att köra som supportklass till STCC.

– Det är med stor glädje som vi välkomnar NXT Gen Cup till STCC-helgerna nästa år, en satsning som passar helrätt till vår elektrifiering av STCC 2023 och samtidigt skapar en relevant karriärstege för juniorer, säger Micke Bern, vd för STCC.

– Med NXT Gen Cup kommer unga talanger att kunna bygga upp en robust erfarenhet av elektriska touring cars för att senare kunna ta steget vidare upp till STCC och andra liknande internationella mästerskap, fortsätter han.

I NXT Gen Cup kommer förarna förstås att tävla för att bli svensk juniormästare i racing, men det finns en annan fin grej i potten som sannolikt smäller ännu högre, nämligen ett prispaket med finansiellt stöd för att tävla i STCC säsongen 2024. På så vis ska duktiga förare kunna ha chans till en hållbar karriärstege utan att ekonomin sätter saker och ting på spel.

I vinter lanseras dessutom simulatorracing i form av NXT Gen SimRacing Cup där en ”virtuell mästare” ska koras. I denna prispott finns en verklig och helt finansierad styrning i nästa års NXT Gen Cup.

Bilen som juniorerna, som är mellan 13 och 25 år, ska tävla i nästa år är baserad på eldrivna Mini Cooper SE. LRT NXT1, som den heter i tävlingsform, genererar 230 hästkrafter, det vill säga mer än gatbilen.
Bilen ska avtäckas i samband med STCC-helgen på skånska Ring Knutstorp den 22-23 juli i år.

Bakom konstruktion av tävlingsbilen står Lestrup Racing Team som i nära samarbete med ABB E-mobility, officiell laddpartner till juniormästerskapet, även står för driften av serien.

– Jag har gjort precis samma resa genom juniorracingen själv och jag vet vilka utmaningar som dessa unga talanger kommer att gå igenom. NXT Gen Cup kommer att förse dem med gedigna verktyg för sina viktigaste steg framåt i karriären, säger Fredrik Lestrup.