080630-rallycross-em
080630-rallycross-em

Kenneth Hansen till ledning i rallycross-EM

Kenneth Hansen leder EM-serien i rallycross igen efter en andraplats i Momarken i Norge. Vann gjorde norrmannen Ludvig Hunsbedt inför en entusiastisk hemmapublik. 

Det blev en dramatisk uppgörelse som inte stod klar förrän på sista halvvarvet. Det såg som om den andra norrmannen i A-finalen, Sverre Isachsen,Ford,  gick mot en solklar seger med Hansen som tvåa. Ludvig Hunsbedt, Volvo,  ledde visserligen men hade det lite längre jokerspåret kvar och det skulle normal inte ha räckt till att kunna behålla ledningen. Men ut på sista varvet punkterade Isachsen och får nästan stopp på bilen. Hansen tvingas bromsa sin Citroën och tappade värdefulla sekunder. Under tiden hinner Hunsbedt ut på banan igen fortfarande i ledning. Kenneth lyckas trassla sig förbi en vinglande Isachsen och blir tvåa efter Hunsbedt.

- Det var en rysare att stå och vänta på startsignalen, berättar Hansen. 

- Alla topp-fem förarna i EM-tabellen hade fixat en A-finalplats. Plus Stig-Olof Walfridsson, Renault,  som en outsider i gänget. Det låg i luften att det skulle gå hett till. Alla är så jämna i år så det är ett krig om varje ynka poäng. Walfridson körde in som fyra, Andreas Eriksson, Ford, som femma och Michael Jernberg, Skoda, som ledde inför dagens tävling blev sexa. Nu laddar Hansen och de andra i EM-åkarna om inför den svenska EM-tävlingen i Höljes till helgen, 5-6 juli. Det förväntas bli nytt publikrekord med över 25 000 åskådare när världsmästaren i rally Marcus Grönholm ska göra rallycrosspremiär.

A-final Momarken

1. Ludvig Hunsbedt (N) Volvo  20 p.

2. Kenneth Hansen (S) Citroën C4  17 p.

3. Sverre Isachsen (N) Ford  15 p.

4. Stig-Olof Walfridson (S) Renault  13 p.

5. Andreas Eriksson (S) Ford  12 p.

6. Michael Jernberg (S) Skoda  11 p.

EM-tabellen efter 5 av 11 deltävlingar

1. Kenneth Hansen – 78 p.

2. Michael Jernberg – 73 p.

3. Ludvig Hunsbedt – 67 p.

4. Andreas Eriksson – 59 p.

5. Sverre Isachsen – 59 p.