Peugeot 908 V-12 HDi FAP Le Mans Foto: Bernard Canonne ©2012 Courtesy of RM Auctions

Köpläge! Peugeot säljer sin Le Mans-racer

Nu har Peugeot lagt ut sin Le Mans-racer 908 V-12 HDi FAP från 2007 till försäljning via lyxauktionsbyrån RM Auctions. Prislappen för ett stycke motorsporthistoria lär hamna omkring 15-miljonersstrecket.

Det går tungt för PSA-gruppen med Peugeot och Citroën som håller hårt i sina pengar på grund av vikande försäljning. De har sålt sitt huvudkontor, de har dragit sig ur Le Mans (sportvagns-VM), de har slagit sina påsar ihop med GM för att spara utvecklings- och produktionspengar och nu visar det sig att de auktionerar ut sin Le Mans-bil från 2007 – Peugeot 908 V-12 HDi FAP Le Mans.

 Det speciella med just detta exemplar som bär chassinummer två är att det är den första 908 HDi FAP som lyckades erövra en förstaplats i European Le Mans Series.

 Bilens debuttävling skedde på Monza 2007 och den avgick med segern efter att ha startat i pole position. Bakom ratten satt Nic Minassian och Marc Gené.

 Bilen tävlade under totalt tre säsonger och vann en rad lopp, det sista på Spa-Francorchamps 2009.

 Auktionen är extra intressant först och främst för att det är Peugeots första försäljning till privatpersoner av en dieseldriven LMP1-bil men också att Le Mans-bilar sällan säljs på den öppna marknaden.

 Om du väljer att slå till på detta stycke motorsporthistoria får du vara beredd att spendera mellan 13 och 18 miljoner kronor – minst – som bilen värderas till. Då får du en bil som förvisso inte deltagit i själva 24-timmars på Le Mans men en likvärdig bil med V12-dieselmotor på 5,5 liter med dubbla turboaggregat som totalt levererar över 700 hästkrafter och 1200 newtonmeter. Dessutom har den dubbla partikelfilter.

 Auktionen hålls av RM Auctions den 12 maj i Monaco. Du kan besöka auktionsannonsen här.