Kritiserat STCC-reglemente fastställt
STCC följer det engelska BTCC och inför New Generation Touring Car (NGTC) från 2012. Men alla är inte nöjda med det…
Flera team har framfört önskemål om att kunna fortsätta köra sina bilar enligt det gamla S2000-reglementet i ytterligare ett år. Så kommer det också att bli vilket innebär att gasdrivna Volkswagen Scirocco, E85-drivna Volvo C30 liksom SM-vinnaren Richard Göransson i BMW kan köra även 2012 med nuvarande bilar.
Från 2013 blir det dock enbart NGTC-bilar som är tillåtna och det är ännu oklart på vilket bränsle de ska köras.
– Fördelen är att de team som i dag har relativt nya bilar enligt det gamla reglementet kan fortsätta att köra dem ett år till samtidigt som de team som vill satsa på den nya NGTC-bilen kan göra det och det skapar förutsättningar att få till bra startfält även framöver, säger Bob Huzell, vd för STCC.
Anledningen till att STCC väljer tvålitersmotorer med turbo istället för de 1,6-liters turbomotorer som används i WTCC och WRC är kostnaden och livslängden.
Marcus Thomasfolk, informationschef för Volkswagen:
– Jag vet inte hur det blir för oss 2012, men 2011 kör vi på som vanligt med våra gasdrivna Scirocco-bilar. 2011 är det sista året för oss i den treårsplan vi satt upp med E.ON och vi har inte diskuterat någon fortsättning eller ej efter det.
De flesta stora teamen i STCC vill dock hellre köra en siluettklass med rörramschassi och gärna V8-motor. En sorts DTM Light. Med karosser som ser ut som exempelvis Volvo, Volkswagen och övriga intressenter.
– NGTC kommer inte att bli billigare, säger Tommy Kristoffersson. Antingen är man med för att vinna eller deltaga. Löper man linan ut blir det lika dyrt som i dag.
Som ett exempel pekar Tommy Kristoffersson på att när deras VW Scirocco-bilar byggdes stoppades produktionslinan i Portugal och det byggdes rena racingbilar med lättare plåt och flera ”onödiga” detaljer bortvalda.
För de som bara vill ”vara med” kanske det blir billigare, påpekar Tommy Kristoffersson men har man en importör eller tillverkare bakom ryggen så är de med för att vinna.
STCC skriver i ett pressmeddelande att såväl Toyota som Audi ger sig in i brittiska BTCC men det är en sanning med modifikation. Det handlar om privatteam som får marginellt med hjälp av importörerna.
Enligt de indikationer vi på Teknikens Värld fått är det team som kommer att vägra att bygga NGTC-bilar.
– Skitbilar säger en teamchef som alltjämt vill vara anonym. STCC:s beslut är bra, det har fått de stora teamen att reagera. Jag tror inte det blir NGTC i slutänden.
Andra, som privatförarna Tomas Engström, Mattias Andersson, Johan Stureson och Seats Rickard Rydell gillar NGTC.
Upplagt för ännu ett hot om utbrytarserie med andra ord.
STCC 2012 (NGTC – New Generation Touring Car)
• Motor: Turbomatad 2-litersmotor med 300 hk. Dagens STCC-bilar körs med sugmotorer (utom VW) på ungefär lika mycket effekt. 2013 höjs effekten till 330-340 hk då också push-to-pass (höjt laddtryck under begränsad tid för omkörning) införs. Lång drifttid (minst 5 000 km före renovering). Motor kan byggas av teamen själva eller en utomstående motorbyggare.
• Transmission: Sexväxlad sekventiell enhetslåda
• Bromsar och koppling: Enhetspaket med ok, skivor (fram: 362x36 mm & bak: 304x10 mm FWD, (304 x 25 mm RWD), belägg, huvudcylindrar, pedalbox, koppling, etc.
• Gemensamma subframes och hjulupphängningar. Bilarna utgår från produktionschassin.
• Elsystem: Enhetssystem, ECU, dataloggning, kabelstam etc.
• Säkerhetsbur byggs av FIA-certifierad tillverkare. Förbättrat sidokrockskydd.
• Aerodynamik: Låg downforce för att underlätta omkörningar, lika för alla.
• Fram och bakhjulsdrift är tillåtet.
Inköps- och driftkostnader
• Kostnad bil: Beräknad till 1,4 miljoner kronor, exklusive motor.
• Minskade driftskostnader för reservdelar tack vare gemensamma delar och leverantörsservice på banan.
• Minskade driftskostnader tack vare lång livslängd och högre styrka på komponenter jämfört med S2000.
• Köp kit och bygg själv eller köp färdigbyggt.
Övrigt
• Stabilt reglemente under fem år, 2012-2016.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se