Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: GCK Motorsport

Lancia Delta i rallycross 2022

Nästa år blir rallycrossklassen RX1 elektrisk men en profil från förr kommer stå i startfältet: Lancia Delta Integrale.

Först var det sagt att 2020 var säsongen då elektriska rallycrossbilar skulle börja tävla, men man sköt fram på det till 2021 då Internationella bilsportförbundet, FIA, ville ge biltillverkarna längre betänketid i sin eventuella satsning. På grund av coronapandemin sattes 2022 till den säsong då toppklassen RX1 skulle ta steget medan RX2 tjuvstartade redan i år och således blev RX2e.

Originalet hoppar i Finland 1989. Foto: FCA

Eldrift må höra framtiden till men i och med det nya reglementet får vi se världens kanske mest välkända rallybil i RX1-startfältet: Lancia Delta Integrale. Eller i alla fall formen av en, under skalet kommer det nämligen finnas samma teknik som på övriga bilar i fältet: ett kit från österrikiska Kreisel Electric med dubbla motorer med en sammanlagd motoreffekt på 671 hästkrafter och 880 newtonmeter vilket ska ge bättre acceleration än en Formel 1-bil.

Foto: GCK Motorsport

Det är franska Green Corp Konnection (GCK) Motorsport som ställer upp med bilen, en tillverkare som tidigare presenterat Lancia Delta Evo-e, en elkonverterad Delta för gatubruk med i sammanhanget ynka 200 hästkrafter. 44 exemplar planeras att byggas av bilen som tar sig 20 mil på en laddning. Se mer om den i klippet nedan.

Från officiellt håll är en eldriven Delta på gång. Nåja, 2028 ska den stå klar och ska liksom originalet vara en kompakt halvkombi med fem dörrar. Huruvida den letar sig ut i rallysammanhang återstår att se.

https://youtu.be/gE9H_s0ukhQ