Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Läskig krasch i Formel 3 i helgen

Alexander Peroni kom undan med livet i behåll efter en rejäl tur i luften och efterföljande krasch under lördagens F3-lopp på Monza.

Förra helgen omkom 22-årige Formel 2-föraren Anthoine Hubert på Spa-Francorchamps i Belgien. Av den anledningen höll många andan av extra mycket förskräckelse när lördagens första race i Formel 3 ägde rum på Monza i Italien. I Curva Parabolica körde 19-årige australiensaren Alexander Peroni strax utanför bansträckningen, något som på repriser ser helt harmlöst ut.Men i just den linje utanför banan som Peroni valde låg en extern kerb (”kantsten”) som används under Porsche Supercup för att sänka farten och som uppenbarligen inte är kompatibel med Formel-bilar.När Peronis bil träffade kerben lyfte den genast högt och snurrade två och ett halvt varv innan den slog ned i barriären som omger banan – upp och ned. Utan halo på bilen hade Peroni förmodligen inte klarat livhanken.

https://youtu.be/

Alexander Peroni kunde kliva ur bilen för egen maskin och ta sig till läkarteamet. Där konstaterades hjärnskakning och ryggont. Det sistnämnda visade sig lite senare vara en fraktur på en ryggkota.Kerben som Peroni träffade plockades sedan bort inför efterföljande Formel 1-träning.Curva Parabolica har krävt sina dödsoffer under årens lopp, som tur var inte denna gång. Jochen Rindt omkom i kurvan under träning den 5 september 1970 och den 10 september 1961 omkom Formel 1 VM-ledaren Wolfgang von Trips när hans Ferrari körde ihop med Jim Clarks Lotus. Von Trips Ferrari slungades ut i publiken. 15 åskådare omkom.Även Ronnie Peterson omkom på Monza, dock inte i Curva Parabolica utan på start- och målrakan. Det var den 10 september 1978. Men Peterson har också kört av i Curva Parabolica (film nedan). Det var i sportvagnsserien 1972 som han gled att banan i sin Ferrari och ut i gyttjan (var inte asfalterat utanför banan på den tiden) som uppstått av det ihärdiga regnandet. Han kunde köra vidare.

https://youtu.be/NV_WJpcwnec