Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
070924-rallycross-em-lars070924-rallycross-em-lars070924-rallycross-em-lars
070924-rallycross-em-lars Foto: PeO Kjellström

Lasse Larsson europamästare igen!

Lasse Larsson, Skoda Fabia, eller Kenneth Hansen, Citroën C4. Det var frågan inför finalen i rallycross-EM i Tjeckien. Teknikens Värld var på plats.

Svaret blev Lasse Larsson som segrade i A-finalen efter att formligen ha utklassat sina konkurrenter. Men det var inte helt problemfritt för den nu tvåfaldige europamästaren som passar på att lägga av när han ligger på topp.

Både Lasse Larsson och Kenneth Hansen blev poänglösa i det första heatet. Larsson knäckte en drivknut och Hansen satte sin bil hårt i räcket efter en duell med Andreas Eriksson, Ford Fiesta. Eriksson blev för övrigt trea i EM totalt efter att flera fallit bort, däribland en fjärde svensk, Micke Jernberg, Ford Focus, som fick motorhaveri innan start.

Det var med andra ord lite nervöst i de båda svensklägren men det var Larsson som hade allt på sin sida denna dag medan det mesta gick Hansen emot.

I andra omgången blev Kenneth Hansen vänd av norrmannen Sverre Isachsen, Ford Focus. I den tredje fick han punktering i överlägsen ledning och missade allt vad finaler heter. Redan under träning rasade han en motor så det var helt enkelt inte hans helg.

Hans enda chans att bli mästare var att Lasse Larsson blev sämre än fyra.

Men det hade inte Larsson en tanke på. Han vann sina två kvalheat och i finalen var det ingen som var i närheten. Larsson defilerade hem finalen och guldet även om många i teamet fick hjärtslag när det började ryka kraftigt om bilen.

- Aldrig någon fara, sa Lasse Larsson. Det blev bara lite varmt men det gör inget.

Efter segern utbröt stora pusskalaset, alla sponsorer var på plats och det blev en riktig hejdundrande fest natten lång.

Vinnarbilen är såld till Belgien. Nu ska Lasse jobba mer i familjeföretaget (åkeri) och rallycrosskarriären är slut vid 42 års ålder.

Men konkurrenterna kan inte andas ut. I vassen ruvar sonen Rogin, 15, som just börjat köra folkrace och redan vunnit segrar.

Inte heller Kenneth Hansen vet om han kommer att fortsätta.

- Jag ska sätte mig ner och fundera. I dag känns det väldigt tungt, suckade han innan han gick fram och kramade om Lasse Larsson. Bitter konkurrent, men god vän.

Per Eklund hade chansen att gå till A-final men blev snuvad på den i B-final där han bara blev tvåa. Eklund, som bara är 61, har inga tankar på att sluta.

Hans fru Kerson tror att han kör tio år till.

- Han ser bra och hör det han vill så han kör nog länge till. Han har ju fått livstids fri licens av Svenska Bilsportförbundet så det måste han ju utnyttja.

Självklart!