Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Linus Lundqvist säkrade som förste svensk segern i Indylights på Laguna Seca i Kalifornien.Linus Lundqvist säkrade som förste svensk segern i Indylights på Laguna Seca i Kalifornien.Linus Lundqvist säkrade som förste svensk segern i Indylights på Laguna Seca i Kalifornien.
Linus Lundqvist säkrade som förste svensk segern i Indylights på Laguna Seca i Kalifornien. Foto: Jan-Erik Berggren

Linus mästare – jagar en plats i Indycar 2023

Jakten på segrar och poäng i Indylights är över för Linus Lundqvist, 23.

Som mästare inleds nu jakten på pengar för att säkra en plats i Indycar nästa år.

– Förhoppningsvis behöver jag inte så mycket pengar, bara ett team som vill ha mig, säger Lundqvist efter säsongens sista race.

Det var egentligen inte spännande i Indylights-serien inför de två sista racen på Laguna Seca. Linus Lundqvist säkrade också segern redan med sin sjätteplats i helgens första tävling. I sista racet rullade Linus in på en säker fjärdeplats medan konkurrenterna om platserna bakom låg framför.

– Vilken säsong vi haft, helt otroligt. Jag är också glad att det nästan var klart när vi kom hit till Laguns Seca för Andretti-teamet var väldigt starka på den här banan. Jag hade inte så mycket att sätta emot den här gången.

Linus Lundqvist vann mästerskapet med 575 poäng före Sting Ray Robb på 483 och Matthew Brabham på 471. Linus vann fem av säsongens race och var kvalsnabbast sex gånger. Det gav en övertygande totalseger som nu per automatik ger Linus tre eller fyra tävlingar i Indycar nästa säsong. En av tävlingarna är Indy500 där vi kanske kan ha så många som tre förare på startlinjen med Marcus Ericsson redan i Indycar och Felix Rosenqvist som precis som Linus förhandlar om en plats i något team.

Får köra Indy500

För att erbjuda teamen ett så bra paket som möjligt behöver Linus Lindqvist sponsorer och pengar. Men att han redan säkrat tre till fyra starter underlättar.

– Förhoppningsvis behöver jag inte så mycket pengar, bara ett team som vill ha mig.

För att bereda väg för NFL i tv-tablåerna i USA avslutar Indycar och Indylights sin säsong redan i början på september.

För Linus betyder det mycket ledig tid och mycket tid att jaga den där åtråvärda platsen i Indycar.

– Dyker det upp något erbjudande om att köra långlopp så visst kan jag tänka mig det. Men annars ligger fokus helt och hållet på att hitta den där platsen i Indycar och förhoppningsvis köra en hel säsong.

Vet du vilka race du får köra tack vare Indylights-vinsten?

– Nej, jag har inte hört något om det, inte än.

Dansk succé

Danske Christian Rasmussen vann säsongens sista race från pole position och i Indycar har debutanten Christian Lundgaard gjort flera väldigt fina insatser under främst säsongens andra halva.

Vad är förklaringen till att det går så bra för nordiska förare just nu?

– Jag vet inte, det går lite i vågor. För Danmark tror jag att en killa som Kevin Magnussen spelat en stor roll. När en sån förare kommer fram dröjer det några år till nästa våg kommer.

Förutom Rasmussen finns landsmannen Benjamin Pedersen i Indylights och kommer båda tillbaka till serien nästa år väntas de slåss om slutsegern.