Liverapport från sista F1-testerna… försenad
De två senaste dagarna har det i Barcelona varit full testverksamhet av årets samtliga Formel 1-stall. Vi följde det hela på plats och fick även en bra insyn i hur Toyota ser på årets säsong.
Jag fick äran att åka på en tvådagarstur till Circuit de Catalunya, Formel 1-banan utanför Barcelona där årets sista tester av bilarna genomförs. Alla team var i går på plats för denna så viktiga sista händelse innan Australiens GP som körs om drygt två veckor, närmare bestämt 27-29 mars. Tyvärr skulle detta du nu läser vara en liverapport direkt från Circuit de Catalunya i går, men då det massmediala uppbådet var enormt så gällde det att slå sig blodig för att få tag på Internetuppkoppling. Jag valde då att fortsätta fokusera på testerna och Formel 1-bilarna i stället för att trängas med svettiga journalister av blandad nationalitet.
Under denna ljuvligt öronbedövande resa fick jag och övriga inbjudna journalister följa med Toyota halvt från insidan och ta pulsen på teamet inför säsongen där de måste upp till bevis.
I år är det som bekant nya regler som gäller i Formel 1, lite mer ”back to basic”, med mindre futuristiska aerodynamiska lösningar och därför ser bilarna ut som ingenting annat tidigare. Frontvingen är stor som en fläskläpp och sticker ut utanför hjulsidorna, något som kommer att straffa sig när man har, som Toyotas försteförare Jarno Trulli uttryckte det under middagen, ”wheel-to-wheel-battle”. Många frontvingar kommer helt enkelt att ryka under säsongen. Dessa är dessutom justerbara via hydraulik som sköts från cockpit. Föraren får endast justera vingen ett steg upp eller ned för att förbättra aerodynamiken under loppet utan att behöva gå in i depå. Några fler justeringar av den från förarplats är inte tillåtet under tävlingen förutom att föraren får lov att justera tillbaka den till ursprungsläget, men det är allt.
Bakvingen har krympt massor på bredden, likaså har andra utstickande aerodynamiska element på bilarna försvunnit. Detta för att för bakomvarande bilar underlätta ”slipstreaming” och inte behöva kämpa mot onödigt turbulent luft. På så vis ska exempelvis omkörningar ske lättare och säkrare.
KERS (Kinetic Energy Recovery System) är en annan nyhet inför året. Ungefär som på en elhybridbil samlas energi i ett batteri från alla inbromsningar under körningen. Energin kan man sedan släppa lös genom cirka 80 extra hästkrafter under några få sekunder och på så vis göra en omkörningsmanöver betydligt snabbare. Men alla är inte positiva till systemet. Medan BMW och Ferrari uppges vara nöjda så är exempelvis Toyota mer skeptiska.
Teamchefen John Howett och tekniskt ansvarige chefen Jens Marquardt förklarade för mig att Toyota inte kommer att använda KERS under de första loppen av säsongen. Kanske de över huvud taget hoppar över implementeringen av systemet i sina bilar. De är inte alls övertygande om fördelarna då de säger att man med KERS-funktionen kan vinna tre tiondels sekund per varv, men samtidigt innebär systemets mervikt att man förlorar en tiondels sekund per kurva.
Jarno Trulli har svårt att uttala sig om KERS då han inte har testat det tillräckligt. Men han är beredd att köra med systemet den dag då teamet beslutar om det, han litar på ingenjörernas kalkyler. I övrigt är han väldigt nöjd med nyheterna och bilen, speciellt då den är utvecklad, efter vad han berättade, enligt hans krav och inte enbart baserat på ingenjörernas beräkningar.
En annan nyhet för året är att Formel 1-bilarna för första gången sedan 1997 körs med slicks, alltså däck utan mönster. Främsta anledningen till att man återgått till dessa är bilarnas lägre downforce (marktryck). Slicksen bjuder på betydligt mer kontakt med asfalten, alltså bättre grepp och kompenserar bilarnas lägre marktryck. Toyota ser inga direkta skillnader med däckbytet, det kommer att fungera som förr, mer eller mindre.
Nog om Toyota nu, nu hoppar vi över till gårdagens träning och tester som beskådades live utanför Barcelona i 19 grader och solsken. Dagarna i Spanien är mycket viktiga för Formel 1-stallen eftersom de nya reglerna i år förbjuder tester under säsongen, mellan deltävlingarna. I stället gäller det att testa och finkalibrera det sista innan VM-serien drar igång. Under säsongen är det bara fredagsträningarna i samband med tävlingshelgerna som det är möjligt att testa bilar och förare.
I går var det blandade resultat för de olika teamen. Det team som hade klart svårast var utan tvekan Toro Rosso. Dock inte så konstigt utav den enkla anledning att testdagarna i Barcelona var deras första med den nya bilen. Två gånger blev det rödflagg under gårdagens förmiddagspass. Anledningen var att Toro Rosso-bilen med Sebastien Bourdais blev ståendes ute på banan båda gångerna. Det gav oss fotografer lugnande pauser eftersom alla team då rullade in sina bilar i garagen. Bourdais hann bara med 14 varv vilket antagligen inte gav teamet tillräckligt med svar och information om bilen. Därefter fick de vänta på reservdelar till framvagnen från Italien. Toro Rosso, denna gång med Sebastien Buemi bakom ratten, hann endast med ytterligare sex varv under eftermiddagen – utan att klockas för några varvtider. Teamet lever nog lite i ovisshet vad som komma skall under tävlingen i Australien.
Bättre gick det däremot för Ferrari som hann med 55 testvarv med Kimi Räikkönen bakom ratten. Förutom att de uttalade sig positivt om sina fortsatta tester av KERS-systemet så lyckades finnen även klockas för det snabbaste varvet under gårdagen. Att det inte blev fler varv berodde på att KERS började strula.
Nick Heidfeld var den som körde för BMW Sauber i går medan teamkamrat Robert Kubica tog det lugnt i depån. BMW och Heidfeld var heta på gröten och redan efter ett par timmar hade han avverkat över 60 varv på banan, mer än dubbelt så många än övriga team. Hur man ska utläsa det är osäkert, antingen gick det som smort eller också var det mycket som behövde testas. Stort manskap i depån hade de i alla fall.
Någon som var sen ut på banan var Fernando Alonso som hade hela sin jublande fanclub på läktarna. Så fort hans nuna skymtades i garaget steg applåderna och jublet. Men när Alonso väl var ute på banan avverkades varv på varv (totalt 111) till synes ganska bekymmersfritt.
Toyotas Jarno Trulli var på vanligt vis snabb under testerna, han är ju känd som det samt som något av kvalens mästare. Han avverkade totalt 121 varv och klockades för dagens fjärde snabbaste tid. Under förmiddagen var det många depåstopp och in i garaget för att testa olika inställningar. På eftermiddagen blev det längre oavbrutna körningar, vilket kan ses som ett positivt tecken.
För Toyota kan årets säsong vara lite av ett ”vinna eller försvinna”. De har länge dragits med epitetet ”stallet med störst budget” och även om årets budget bantats med 35-40 procent så är den fortfarande enorm. Och med tanke på dagens situation i bilbranschen där till och med moderbolaget Toyota har börjat dra åt svångremmarna, så kan ytterligare en säsong utan vinster eller kontinuerliga toppresultat innebära att japanerna tvekar för en fortsatt satsning. Hur som helst förklarade Toyotas teamledning för oss närvarande att en kraftfull granskning är på sin plats efter säsongen.
Jarno Trulli själv berättade att han aldrig tidigare varit så positivt inställd inför en säsong som i år. Allting känns bättre – dels hans egen förmåga och fysik, dels teamets förberedelser och stämning. Han och övriga inom Toyota F1 ser med nästan enbart positiva ögon på årets förändrade regelverk. De tror att det kommer att gynna ett team som Toyota mer.
– Vi har någonting på gång! Kanske det redan kan visa sig i Australien och jag kan mycket väl stå överst på pallen när tävlingen är över, berättade Jarno Trulli för teknikensvarld.se.
Färskaste teamet i Formel 1-cirkusen är Brawn GP som existerat i en knapp vecka. Deras bils chassi är egentligen det som skulle heta Honda RA109 men som efter Hondas uttåg ur Formel 1 i stället döptes till Brawn BGP 001. Motorerna kommer från Mercedes.
Föraruppsättningen går inte av för hackor – vad sägs om Rubens Barrichello och Jenson Button? Förstnämnda är den som stod för testandet i går och han gjorde det med bravur – 111 avverkade varv visade att hans fysik inte tagit skada av det långa uppehållet där han inte suttit i en Formel 1-bil. Sist han gjorde det var i det avslutande loppet, Brasilien, förra säsongen. Bilen gick dessutom riktigt bra och Barrichello fixade gårdagens tredje snabbaste varvtid.
Testerna i Barcelona fortsätter under onsdagen och torsdagen. Därefter får förarna hålla sig till fredagen den 27 mars innan de får sätta sig i bilarna igen. Testförbud råder och så är det alltså under hela säsongen.
– Att testerna mellan loppen försvinner känns faktiskt rätt skönt, det blir lite mer lugn och ro för oss förare, berättade Jarno Trulli.
Nu återstår det att se hur väl förberedda teamen är när de kommer till Australiens GP. Vem som kommer att stå överst på pallen känns mer ovisst än någonsin. Vilket är ditt förhandstips? Berätta mer i kommentarerna här nedan.
En genomgång inför årets Formel 1-säsong finner du i Teknikens Värld nummer 8/2009, ute i butik den 26 mars.
Varvtider F1-test Barcelona 3 mars 2009
1. Kimi Räikkönen, Ferrari
1 min 20.314 sek, 55 varv
2. Kazuki Nakajima, Williams-Toyota
1 min 20.907 sek, 66 varv
3. Rubens Barrichello, Brawn GP-Mercedes
1 min 20.966 sek, 111 varv
4. Jarno Trulli, Toyota
1 min 21.182 sek, 121 varv
5. Mark Webber, Red Bull-Renault
1 min 21.347 sek, 66 varv
6. Nick Heidfeld, BMW Sauber
1 min 21.615 sek, 127 varv
7. Adrian Sutil, Force India-Mercedes
1 min 21.834 sek, 82 varv
8. Fernando Alonso, Renault
1 min 21.937 sek, 111 varv
9. Heikki Kovalainen, McLaren-Mercedes
1 min 21.991 sek, 88 varv
10. Sebastien Bourdais, Toro Rosso-Ferrari
1 min 23.039 sek, 14 varv
11. Sebastien Buemi, Toro Rosso-Ferrari
Ingen tid, 6 varv
F1-kalendern 2009
• 27 - 29 mar Australien
• 3 - 5 apr Malaysia
• 17 - 19 apr Kina
• 24 - 26 apr Bahrein
• 8 - 10 maj Barcelona
• 21 - 24 maj Monaco
• 5 - 7 jun Turkiet
• 19 - 21 jun Storbritannien
• 10 - 12 jul Tyskland
• 24 - 26 jul Ungern
• 21 - 23 aug Valencia
• 28 - 30 aug Belgien
• 11 - 13 sep Italien
• 5 - 27 sep Singapore
• 2 - 4 okt Japan
• 16 - 18 okt Brasilien
• 30 okt - 1 nov Abu Dhabi
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se